Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lokalni izbori 2013.

Fenomeni u kampanji: Kako na to gledaju zakoni?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U kampanji koja je tek počela najviše će se paziti na prikupljanje i trošenje novca. Pravila su stroga, a tu su i kazne.

Nadzor je u rukama DIP-a i ureda državne revizije, a sve nadgleda i GONG. U kampanji dio kandidata u izbornoj utrci sudjeluje - a već ima neku funkciju u lokalnoj vlasti - sve takve DIP je pozvao da svoj aktualni posao ne koriste za samopromociju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čestitao Bandiću Ostojić priznao poraz: S Bandićem će nam trebati jako, jako puno sreće Slika nije dostupna Drugi krug Bandić ili Ostojić: Očekuju se prvi rezultati izbora za gradonačelnika Zagreba

Izdvojili smo nekoliko fenomena prvog dana kampanje te provjerili kako zakoni gledaju na moguće sudjelovanje u kampanji pojedinih ministara, premijera i predsjednika Sabora.

Točno u ponoć javno performansom počela je kampanja samo za HDZ-ovce. U svim dijelovima Hrvatske u kampanji je trenutno 56.560 ljudi. U bitku za vlast u Osijeku, kritikama iz mostarskog se zatvora intervjuom za slavonsku TV oglasio i Branimir Glavaš, osuđenik za ratne zločine.

>> EKSKLUZIVNO Da su izbori danas, Kajin i SDP gube od Flege i IDS-a

'Oni vode kampanju protiv mene. Ja ne znam zašto kad ja nisam kandidat', rekao je Branimir Glavaš, osuđenik za ratne zločine. Prije službene kampanje svoje stranačke ljude promovirali su ministri, premijer pa i predsjednik Sabora. Sudjelovanje dužnosnika na lokalnim izborima nije protuzakonito no u Gongu upozoravaju.

'To nije u skladu s visokim demokratskim standardima. Nije u opisu posla da to rade ministri i premijer. Ako žele biti u kampanji neka uzmu godišnji odmor', rekao je Dragan Zelić iz GONG-a. Od sutra je na godišnjem ministar zdravlja. Obećavao je uzeti neplaćeni odmor 4 tjedna no i danas nastupa kao ministar.

'Idem na godišnji odmor. Nikakve resurse ministarstva zdravlja nisam i neću koristiti. Mobitel sam prebacio na sebe. Koristim automobil koji je iz kampanje', rekao je Rajko Ostojić, kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Trošenje i prikupljanje novca GONG posebno nadgleda. Svaki kandidat mora otvoriti račun te prikazivati trošenja i donacije. 'Mi pozivamo sve stranke da objave financijske rezultate sedam dana prije izbora kako bi građani mogli vidjeti tko financira njihove kandidate', kaže Zelić.

Državno izborno povjerenstvo upozorava da se i troškovi prije kampanje moraju prijaviti. 'Kukavički bi bilo da ja idem na godišnji plaćeni ili neplaćeni. Ja svoj posao radim do zadnjeg dana, a u slobodno vrijeme ću piti kavu sa sugrađanima. To će biti kampanja', rekao je Bandić.

DIP apelira na kandidate koji i sada obavljaju neku od dužnosti za koje se natječu da posao nastave ali da ga ne koriste kao kampanju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene