Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje Nove TV

EKSKLUZIVNO Istra postala prava politička 'bojišnica' na ljevici!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dojučerašnji partneri sada su na suprotnim stranama. IDS i SDP bore se za županiju. Sve je još intrigantnije jer je SDP-ov kandidat Damir Kajin IDS-ov zaštitni znak posljednjeg desetljeća.

Istraživanje Dnevnika Nove TV koje je provela agencija Ipsos Puls 3. i 4. svibnja na 804 ispitanika pokazuje kako u prvom krugu vodi kandidat IDS-a, HNS-a i Zelenih Valter Flego s 40,5 posto. Damir Kajin kao kandidat koalicije SDP, HSU, SDSS, HSLS i SDA u ovom trenutku ima 31,6 posto.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio Slika nije dostupna Trebaju otići 'zbog svega' Karamarko 'društvu na vlasti' preporučio turnir u malom nogometu!

>> Nekad suradnici, danas suparnici: Evo tko ide u borbu za gradove i županije

Samo njih dvojica idu u drugi krug. Od ostalih kandidata, kandidat Ladonje Bruno Nefat osvaja 4,1 posto, a isti postotak potpore ima i HDZ-ovac Marino Roce. Ticijan Peruško, kandidat Laburista, ima 3,2 posto potpore, a 3 posto osvaja Ana Kolarić kandidatkinja za županicu Istarsku HSP-a Ante Starčević. Neodlučnih je birača 13,5 posto.

Tko glasa za Flegu, a tko za Kajina

Birači Valtera Flege uglavnom su mlađi i to njih 50 posto. Onih sa VSS je 43 posto, a birača s prihodima od 4.000 do 8.000 kuna je 48 posto.

Damir Kajin više može računati na starije birače, iznad 60 godina ih ima 37 posto. Onih s osnovnom školom je 38 posto, a onih s prihodima do 4.000 kuna ima 35 posto.

Flego pred pobjedom u drugom krugu

Valter Flego u drugom krugu osvaja 48,6 posto birača a Damir Kajin njih 42 posto. Neodlučnih birača je 7,6 posto.

Flegi idu HDZ-ovci i laburisti - Kajinu birači Ladonje

Valter Flego u drugom krugu osim svojih birača može računati i na birače HDZ-a - njih 53 posto glasat će za njega, ali i na birače laburista - njih 50 glas će dati IDS-ovu kandidatu. Damir Kajin pak može računati na birače Ladonje jer će njh 55 posto glasati za njega.

Županijska skupština

Borba za županijsku skupštinu bit će vrlo neizvjesna, a moguće je da će budući župan imati kohabitaciju sa županijskom vlašću. Istra će možda imati slučaj kao i grad Zagreb u zadnjih 4 godine.

Vodi lista IDS-a s 38 posto birača, a slijedi SDP-ova lista s 29,7 posto birača. Laburisti osvajaju 5,8 posto birača, Ladonja 5,6 posto, a HDZ 5,4 posto birača. Akcija mladih je na 4,5 posto a HSP Ante Starčević na 2,6 posto. Stranka umirovljenika ima 1,1 posto a neodlučnih je birača 6,9 posto. 41,8 posto birača kaže kako sigurno izlazi na izbore, što bi bila visoka izlaznost.

Županija 4 godine poslije – lošije je

Ivan Jakovčić napušta mjesto župana s činjenicom da 48,3 posto birača misli da je stanje u županiji lošije u odnosu na protekle 4 godine, dok njih 29 posto misli da je isto. 18,4 posto birača misli da je bolje, a ne zna njih 4 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene