Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljena procedura

Evo što morate ispuniti da država vaš projekt proglasi strateškim!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić te ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predstavili su Vodič za investitore.

Nakon konstituirajće sjednice Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata, u Svečanoj dvorani Banskih dvora, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić te ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak održali su konferenciju za novinare na kojoj su predstavili proceduru prihvaćanja projekta sukladno Zakonu o strateškim investicijskim projektima te Vodič za investitore.

U Vladi su uvjereni da će ovaj Zakon ubrzati procedure i da će pokrenuti investicijski ciklus. 'Želimo skratiti procedure u ishođenju dokumenata, cilj je gospodarski rast i novo zapošljavanje', kazao je Grčić te dodao da Vlada želi izravno pomoći projekte koji su veliki, vrijedni te koji predstavljaju strateški cilj.

Isto tako, rekao je kako je projekte koji se mjere u milijardama kuna dosta teško realizirati u kratkom roku te je dodao da je Vlada prošle godine ugovorila 4 velika projekta. 'Skraćivanje procedura mjerit će se u mjesecima, a kod nekih većih projekata i u godinama', kazao je Grčić. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vladina šestorka Ministri predstavljaju gospodarske trendove Slika nije dostupna Evo što su sve rekli Ministri pozitivno ocijenili rad Vlade u protekle tri godine

Ministar Vrdoljak je pak istaknuo da će državni službenik, odnosno institucija koji odugovlače proceduru biti kažnjeni.

Evo zašto dijaspora ni ne pomišlja na ulaganje u Hrvatsku

Prema onome što stoji u Zakonu o strateškim investicijskim projektima, strateškim će se projektom smatrati projekt čijom se provedbom stvaraju uvjeti za zapošljavanje većeg broja osoba, ovisno o vrsti i lokaciji projekta, koji znatno pridonose razvoju ili poboljšanju uvjeta i standarda za proizvodnju proizvoda i pružanje usluga, koji uvode i razvijaju nove tehnologije kojima se povećava konkurentnost i ekonomičnost u gospodarstvu ili javnom sektoru i/ili kojim se podiže ukupna razina sigurnosti i kvaliteta života građana i zaštita okoliša, koji pozitivno utječe na više gospodarskih djelatnosti i čijom se provedbom stvara dodana vrijednost te koji u većoj mjeri pridonosi održivom razvitku i zaštiti prostora i okoliša te koji znatno pridonosi konkurentnosti gospodarstva.

Da bi projekt bio strateški, on mora udovoljiti određenim uvjetima:

1. u skladu je s dokumentima prostornog uređenja i

2. ima vrijednost ukupnih kapitalnih troškova ulaganja jednaku ili veću od 150.000.000,00 kuna ili

3. ima mogućnost biti sufinanciran iz fondova i programa Europske unije, a ukupna vrijednost kapitalnih troškova projekta jednaka je ili veća od 75.000.000,00 kuna ili

4. ostvaruje se na potpomognutim područjima, odnosno na području jedinica područne (regionalne) samouprave I. skupine ili na području jedinica lokalne samouprave I. i II. skupine, sukladno s propisom kojim se uređuje regionalni razvoj Republike Hrvatske, a ukupna vrijednost kapitalnih troškova ulaganja na potpomognutom području jednaka je ili veća od 20.000.000,00 kuna ili

5. ostvaruje se na otocima, a ukupna vrijednost kapitalnih troškova ulaganja na otocima jednaka je ili veća od 20.000.000,00 kuna ili

6. za projekte koji spadaju u područje poljoprivredne proizvodnje i ribarstva, a ukupna vrijednost kapitalnih troškova ulaganja jednaka je ili veća od 20.000.000,00 kuna.

Uz ispunjavanje ovaih kriterija, privatni projekt može biti proglašen strateškim ako se odnosi na proizvodno-prerađivačke aktivnosti, ili razvojno-inovacijske aktivnosti, ili aktivnosti poslovne podrške, ili aktivnosti usluga visoke dodane vrijednosti, ili aktivnosti u energetskom sektoru, ili infrastrukturne aktivnosti, ili aktivnosti u poljoprivrednom sektoru i sektoru ribarstva.

Kriterije za odabir stateških projekata i postupak prijave pogledajte u privitku ispod teksta.

Vodič za investitore

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene