Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljiv tjedan

Tjedni pregled Željka Vele: Evo najvažnih događaja proteklog tjedna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velike reakcije proteklog tjedna izazvalo je ukidanje kolektivnog ugovora za prosvjetne djelatnike. Zaiskrilo je ponovno na relaciji HDZ - SDP, nakon što je najveća oporbena stranka predstavila svoje gospodarske smjernice.

Predblagdansko je vrijeme, po svemu poseban dio godine, kada bi osmjesi trebali biti širi, a osjećaji topliji. Božićna svjetla jesu upaljena, ali stvarnost kao da za to ne mari.

Sjena deložacije nadvila se nad splitsku Ulicu Dinka Šimunovića. Osam obitelji prijeti prisilno iseljenje iako su svoje stanove uredno platili. Ali onaj kome su ih platili nije riješio svoje obveze, otišao u stečaj, i za sačuvati krov nad glavom, stanari moraju platiti - dvaput. Još jedan apsurd u svijetu prava i pravde.

Pročitajte i ovo Biračko mjesto Željezno Žumberačko - 6 Što su im obećali? FOTO I ovdje je pobijedio HDZ: Vjernim biračima ni ovakvi uvjeti nisu zasmetali Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

Profesore i učitelje još ne izbacuju iz stanova, ali primanja su im sve tanja i manja. Vlada otkazuje granski kolektivni ugovor jer nema novca. Ne tako davno premijer je obećao da će jednom, kad se popravi stanje, prosvjetari biti prvi kojima će se poboljšati status. No, dok se to ne dogodi, dosta su visoko i na ljestvici rezova. Kažu vladajući da je ovaj kolektivni ugovor neodrživ. Potpisan od neke druge vlade, u drugo, k tomu i predizborno vrijeme, ali teret štednje lakše se podnosi ako imate osjećaj da je ravnomjerno raspoređen.

Pa onda šuplje zvuči odgoditi isplatu planiranih naknada za prijevoz jer je kasa prazna, a potpuno nerazumnu kupovinu luksuznih službenih automobila braniti argumentom kako je ta stavka planirana, a možda se nije moralo ni na Bali, pa makar vas veslom gurali.

Hrvatsku vladu na štednju promptno tjera Europska komisija. Smanjenje proračunskog deficita Milanoviću i Liniću je 'pod mus'. Svi se sa štednjom načelno slažu - dok se ne dirne u njihova prava. Ljudski razumljivo, ali bit će da je ipak nerealno. Sindikati prijete generalnim štrajkom, obrtnička komora tuži ministra Marasa, učinjenim nije presretna ni Vlada.

Kemijske tvari NEĆE se prekrcavati u Hrvatskoj, evo koja je zemlja pristala na to

HDZ je predstavio svoj gospodarski program. Zapravo, za sada tek smjernice, program će biti kad bude. Nakon dva mandata na vlasti, gdje im baš i nije išlo, HDZ-ovci su eto dokučili u kojem grmu leži gospodarski zec. Usput, stalno govore kako su oni u oporbi jako vrijedni i korisniji nego ova vlast. Kažu PR-ovci da to baš i nije neka taktika jer što ako im birači povjeruju pa ih za nagradu u oporbi i ostave?

Most - tunel – koridor - ipak Pelješki most! Zaključili su to francuski konzultanti, ali ne znači da će mosta i biti. Moglo bi ga biti kad se pronađe 220 milijuna eura, ili, da skratimo, bit će ga ako tri četvrtine novca da Europska komisija.

Most smo apsolvirali, barem u teoriji, a premijer je onda spomenuo pretovar opasnih kemikalija iz Sirije negdje u našem moru. Spomenuo, pa za par dana rekao ništa od toga. Logično, mučimo se i sa svojim otpadom, čak i komunalnim. Što će jednoj turističkoj zemlji tuđe ubojito smeće, makar i u tranzitu? Ironično, sve se to događalo u tjednu kada je UN-ova organizacija za zabranu kemijskog oružja dobila Nobela za mir.

'Time' je papa Franju proglasio osobom godine, a on još jednom crkvu pozvao da bude poštenija, skromnija i poniznija.

Svijet je odao počast Nelsonu Mandeli. U društvu velikih svjetskih državnika, show je ukrao do tada anonimni Thamsanqa Jantjie. Službeno, previdio je govore na znakovni jezik. U praksi, besmisleno je lamatao rukama pred očima milijuna. Poslije se branio kako je imao shizofreni napad.

S udaljenosti od par tisuća kilometara ovo nam može izgledati komično, ali nije do smijeha, recimo, osobi odgovornoj za sigurnost američkog predsjednika. Čovjek kojeg nitko ne kontrolira tik uz Baracka Obamu. Krah svih sigurnosnih procedura.

Stradale su i procedure Lige prvaka. Greenpeace odnosi nagradu za diverziju tjedna: uspjeli su na Realovoj presici efektno odapeti strelicu prema jednom od najvećih sponzora Lige prvaka.

I jedna numerološka podudarnost: Wesley Sneijder, igrač s brojem 10, zabio je 11.12.2013. u 14 sati i 15 minuta, za prolazak među 16 u Ligi prvaka. Kad smo već kod tog natjecanja, bravo za Nenada Bjelicu. Hrvatski trener je u vrlo jakoj skupini ispao s bečkom Austrijom, ali i osvojio pet bodova.

Koliko i dva hrvatska predstavnika zajedno, u puno lakšem društvu Europske lige. Dinamo je višak igrača izvezao na Kantridu. Sebi je ostavio one bolje i uzeo jedan europski bod, a rijeka četiri.

Dva dana nakon spektakularnog ždrijeba SP-a, svijet su 'ohladile' snimke brutalnog navijačkog nasilja iz Brazila. Istoga tjedna i Argentinci su pokazali da i oni znaju divljati i tući se s policijom. Za pola godine je Mundijal. Dobrodošli u navijačku stvarnost Južne Amerike.

Bez obzira na puno crnila oko nas, ima i dosta primjera da se može ako se potrudiš. Recimo, bogati Emirati voljni su od Hrvatske kupovati govedine s halal certifikatom, koliko god možemo proizvesti. Eto šanse.

Pravi trijumf volje izveli su mladi Splićani s dijagnozom od cerebralne paralize do autizma izvedbom mjuzikla 'Srce na sceni' na velikoj pozornici splitskog HNK. Ljudi koji nadahnjuju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene