Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča jednog Hrvata

Evo kako u Njemačkoj građani otplaćuju kredite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bankari rijetko kada podupiru nešto što im može uzeti dodatni prihod. No i to se događa. Božo Prka, jedan od vodećih bankara u zemlji i bivši ministar financija, podupro je ideju guvernera da građani mogu mijenjati banku koja im naplaćuje visoku kamatu.

Dok je pažljivo pratio trikove, jedan od vodećih bankara u Hrvatskoj priznao je da je guvernerov prijedlog o skoroj mogućnosti promjene banke bez naknade za građane adut u rukavu. 'To je dobra praksa zaštite potrošača. Recimo, prije svega, pitanje stambenih kredita. Da se stambeni kredoto, ukoliko dolazi do povećanja kamatnih stopa, mogu refinancirati kod neke druge banke', kaže Božo Prka, predsjednik uprave PBZ-a.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Nova objava Milanović se oglasio videoporukom, istaknuo dva problema: "Tome se mora stati na kraj" Ilustracija raste potražnja Trebate gotovinu? Provjerili smo kakve su kamate u bankama, razlike nisu male

Sada smo za taj posao plaćali visoku naknadu. A nakon što i Vlada prihvati prijedlog guvernera, približit ćemo se praksi europskih zemalja. Ne i bogatoj Njemačkoj koja je, primjerice, po tom pitanju još stroga. Potvrđuje nam to i berlinski Hrvat Željko Matić. 'Moguće je prekinuti kreditni odnos kod kreditne ustanove u dogovorenom vremenu, no onda se u Njemačkoj plaćaju tzv. dodatne kamate, tako da se to klijentu u biti ne isplati', kaže Željko.

>> Doznajte isplati li vam se mijenjati banku ako porastu kamate

Na taj se način banke obeštećuju i drže u rukama sudbinu korisnika. 'Ta je praksa minimalna, jer u Njemačkoj kažu da neznanje ne štiti od postupaka, pa se prvo treba provjeriti prije nego se nešto učini', dodaje Željko.

No, Njemačka zato, za razliku od Hrvatske, svojim građanima u startu omogućava povoljnije uvjete i manje kamate. Zato mnogi strahuju da se i novim najavama kod nas ništa neće promijeniti.

'Zato naizgled sve banke vode istu politiku, jer gledaju inpute tržišta, a tržište je takvo bilo, kad rastu troškovi, rastu kamatne stope, ne mogu ni banke snižavati kamatne stope', kaže Prka.

Do daljnjega sve ovisi o riziku Hrvatske i Vladinom provođenju reformi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene