Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suhomesnata delicija

Evo kako se proizvodi autohtoni ninski šokol!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sezona proizvodnje domaćih suhomesnatih delicija na samom je vrhuncu. Dalmatinski pršut i slavonski kulen, zna se, nadaleko su poznati i traženi. A stanovnici Nina kraj Zadra mogu se pohvaliti i svojim autohtonim šokolom.

U konobi obitelji Skočić ovo su najživahniji dani u godini. Proizvodnja šokola kod njih je duga tradicija, ali i prava radost. 'Nakon što smo obradili svinjski vrat, odvojili ga od kosti, solimo ga krupnom ninskom solju i tako odleži 3 do 6 dana. Kako su naši stari radili i onda je garantirano dobro', priča šokolar Šime Skočić.

Pročitajte i ovo Loša zima za kobasice - 3 TEŠKO I DO SIROVINA (Pre)topla zima njima je donijela velike probleme: "Evo, mekane su, još nisu spremne, a sve zbog ovog vremena..." Tučnjava, ilustracija Dobio udarac u glavu Tučnjava ispred poznatog zagrebačkog kluba: Teško ozlijeđeni 20-godišnjak završio u bolnici

>> Drnišani prionuli na posao, vrijeme je za najbolji pršut!

Stara receptura nalaže i aromatizaciju u crnom vinu, a potom i s drugim začinima. 'Muškatni oraščić, klinčići mljeveni i krupni, papar, cimet. Svaka kuća ima svoj omjer, znači, to se ne priča', kaže Skočić.

Priča se zato da je šokol zbog jedinstvenog okusa sve traženiji. 'Nama je pršut je bio pršut, naravno, dobar je, ali šokol je uvijek bilo nešto posebno i nešto što možemo naći samo tu kod nas', pojašnjava Iva Skočić.

A poticaja ima i više nego dovoljno. U Ninu se čak i natječu tko će ga napraviti bolje. 'Ninjani su sve više zainteresirani da sudjeluju u manifestaciji, moram reći isto da je manifestacija potaknula i mlade da nauče tu vještinu. Lani smo imali 27 natjecatelja iz Nina, ove godine imamo 36', kaže direktorica Turističke zajednice Grada Nina Marija Dejanović.

I baš nitko od njih ne može bez glavnog sastojka, bure iz ninske lagune, koja šokol čini drugačijim od ostalih delicija. 'Bura je prvi i osnovni, najvažniji faktor za izradu, za uspješnu izradu pravog ninskog šokola. Potebno je šokol vezati sa špagom, odnosno, dati mu ninski vez', kaže Šime Skočić.

Primamljivim delicijama slijedi nekoliko mjeseci sušenja. A zatim će u borbu za pobjedu na ninskoj šokolijadi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene