Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Velika pobjeda"

Europski parlament izglasao: U Hrvatsku više ne mogu proizvodi lošije kvalitete

Biljana Borzan (Foto: Twitter)
Biljana Borzan (Foto: Twitter) Foto: Platforma X
Europski parlament izglasao je zabranu različite kvalitete proizvoda.

Objavila je to na Twitteru hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan te je poručila da je riječ o velikoj pobjedi za građane iz novijih članica EU-a:

Pročitajte i ovo Biljana Borzan preferencijalni glasovi FOTO Ovi su kandidati bili zadnji na listama, ali su uspjeli ući u Sabor Zastupnici EP-a odlučuju o ključnom paketu o migracijama i azilu Prethodni prijedlozi su propali Europski parlament glasa o paktu koji je podijelio stranke

"Zabrana različite kvalitete proizvoda u @Europarl_EN ! Nakon 6 godina rada to je velika pobjeda za građane iz novijih članica EU-a! Mozda nismo svi isti, ali svi moramo biti ravnopravni!!!" poručila je.

Na svojoj zadnjoj sjednici u ovom mandatu Europski parlament i formalno je potvrdio rezultat pregovora o Direktivi o nepoštenoj poslovnoj praksi i zabrani različite kvalitete proizvoda na istoku i zapadu Europske unije.

„Prije šest godina kada sam počela raditi na problemu različite kvalitete proizvoda činilo se nevjerojatnim da ćemo danas imati zakon o zabrani te prakse koja je duboko nepravedna. To je rezultat šest godina uvjeravanja, istraživanja, izvješća i preporuka. Nitko više neće moći tvrditi da primjerice Hrvati ili Bugari baš, eto, žele manje zdravu hranu, deterdžente koji slabije peru ili pak tehniku koja je lošije kvalitete“, rekla je u govoru na plenarnoj sjednici Biljana Borzan.

"Iznimno emotivna tema"

Podsjećamo, Borzan je još početkom mandata otvorila ovo pitanje te provela prvo istraživanje za hrvatsko i njemačko tržište, koje je pokazalo kako je trećina proizvoda na našem tržištu niže kvalitete, a često skuplja. Nakon njezinih rezultata HIPP je odlučio povući manje zdravu dječju kašicu s našeg tržišta. Borzan je potom postala izvjestiteljica Europskog parlamenta za različitu kvalitete hrane te je s kolegama uspjela privući 800 tisuća eura za europsko istraživanje.

„Za milijune građana Europske unije ovo je iznimno emotivna tema jer smo se osjećali kao građani drugog reda, i to s pravom! Ovim zakonom Parlament pokazuje da nema podjele na istok i zapad i da smo svi jedna Europa. Možda nismo svi isti, ali svi moramo biti ravnopravni!“ rekla je Borzan.

Analiza ponovno za dvije godine

Povjerenica Europske komisije Vera Jourova u svom je govoru zahvalila zastupnicama Olgi Sehnalovoj i Biljani Borzan, koje su gurale to pitanje kada za njega nije bilo sluha. Obećala je i da će pogurati njihov pilot-projekt kojim bi Komisija bolje financirala nacionalna tijela zadužena za provođenje tog zakona kako bi što bolje zaživio u praksi.

„Kako se proizvođači ne bi domislili novih načina za varanje potrošača, u Direktivi je jasno propisano da će se dvije godine nakon stupanja na snagu ponovno provesti analiza tržišta i provjeriti je li potrebno još nadopuniti zabrane. To je nešto na čemu sam inzistirala“, objasnila je Borzan.

SDP-ovu eurozastupnicu pitali smo za pojašnjenje što to konkretno znači za hrvatske građane.

"Ovo je jako dobro osnova za budućnost i sigurna sam da se proizvođači neće usuditi kršiti zakon jer su kazne ogromne. Proizvođač se mora obvezati da kad je riječ o kvaliteti, daje isti proizvod na cijelo europsko tržište. Može koristiti neke lokalne namirnice, ali ne smije biti odstupanja u kvaliteti. Kad je riječ o Nutelli, proizvođač Ferrero je odlučio izjednačiti kvalitetu tako da je snizi na cijelom tržištu europsku. Ispoštovat će zakon na obrnut način od onoga što smo mi htjeli, no ostali proizvođači koliko znam, prije nego što se zakon izglasao su svi odlučili podići kvalitetu", rekla je Borzan za DNEVNIK.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene