Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rupe u sustavu

EU smjernice za doniranje hrane: Da bi se proizvela sva hrana koju u jednog godini bacimo, potrebna je površina veličine Kine

Smjernice za doniranje hrane (Foto: Dnevnik.hr)
Smjernice za doniranje hrane (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Smjernice za doniranje hrane (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Tisuću tona hrane na dan u Hrvatskoj završi u kantama za smeće. Podaci u cijeloj Europskoj uniji još su i gori pa je Europska komisija predstavila smjernice za doniranje hrane. One prvi put na jednom mjestu objedinjuju upute, savjete i primjere dobrih praksi za uređenje sustava doniranja hrane.

Bacanje hrane nije samo neprihvatljivo, tu je i pitanje potrošnje resursa za njezinu proizvodnju.

Pročitajte i ovo Ilustracija direktiva o pomorskoj strategiji Hrvatska dobila opomenu Europske komisije, prijeti se i tužbom Viktor Orban Rok od dva mjeseca Europska komisija pokrenula postupak protiv Mađarske

Kako bi kontjenerima punima hrane srala na kraj, Euopska unija napravila je smjernice, njima je obuhvatila čak 50-ak propisa koji uređuju pitanje doniranja hrane.

"Ne možemo hranu tretirati kao običnu robu jer smo zemlja u kojoj četvrtina, trećina građana živi na rubu siromaštva i hrana im je nasušna potreba", govori Branko Baričević, predstavnik Europske komisije u RH.

Dokazuje to i red pred socijalnom samoposlugom u zagrebačkom Sigetu. Redovi su sve veći a donora sve manje.

"Oni ne plaćaju PDV na doniranu hranu, ali imaju trošak kada žele donirati hranu, bilo da se radi o osobama koje rade evidenciju ili da se radi o transportu", govori Tina Debeljak, Socijalna samoposluga Crvenog križa.

Za to se može koristiti novac iz europskih fondova, što je zamjerka Hrvatskoj.

"Ako i postoji veća količina hrane za doniranje, a one se nema gdje skladištiti ili ako ne postoji hladnjača u koju se može prevesti na siguran način, ona nije za krajnjeg korisnika", govori Biljana Borzan, izvjestiteljica EP-a za hranu.

Zapreka doniranju su i rokovi trajanja. Posebice najbolje upotrijebiti do, što trgovce često odbija od donacija.

"Oznaka najbolje upotrijebiti do - govori baš to, da je najbolje upotrijebiti do tad, ali se može koristiti i kasnije, bez ikakvih problema, to je i dalje zdravstveno ispravna namirnica", objašnjava Zoran Radan, Sektor trgovine, HGK.

Preporuku o izradi vodiča za namirnice već rade u ministarstvu poljoprivrede, ali svjesni su i drugih rupa u sustavu.

"Ministarstvo poljoprivrede je već krenulo s izradom jedne IT platforme koja će povezivati krajnje korisnike, donatore i posrednike kako bi se u svakom trenutku identificiralo gdje hrane nedostaje", govori Sanja Klarić Kravar, Ministarstvo poljoprivrede.

Dok je nedostaje, istodobno se baci 88 milijuna tona hrane samo u Europskoj uniji.

Da bi se proizvela sva hrana koju u jednog godini bacimo, potrebna je površina veličine Kine, zato EU ima ambiciozan plan smanjiti količine koje se bacaju do 2030, i to barem za polovicu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene