Tisuću tona hrane na dan u Hrvatskoj završi u kantama za smeće. Podaci u cijeloj Europskoj uniji još su i gori pa je Europska komisija predstavila smjernice za doniranje hrane. One prvi put na jednom mjestu objedinjuju upute, savjete i primjere dobrih praksi za uređenje sustava doniranja hrane.

Galerija


Bacanje hrane nije samo neprihvatljivo, tu je i pitanje potrošnje resursa za njezinu proizvodnju.

Vezani članci Ursula von der Leyen i Andrej Plenković - 1 Plenković može biti zadovoljan: Bruxelles upalio zeleno svjetlo za hrvatski plan oporavka Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) - 3 Ugledni profesor tvrdi da Vučićev režim koristi državnu tvrtku za širenje utjecaja u regiji: "Ona im je oružje, trojanski konj..."

Kako bi kontjenerima punima hrane srala na kraj, Euopska unija napravila je smjernice, njima je obuhvatila čak 50-ak propisa koji uređuju pitanje doniranja hrane.

"Ne možemo hranu tretirati kao običnu robu jer smo zemlja u kojoj četvrtina, trećina građana živi na rubu siromaštva i hrana im je nasušna potreba", govori Branko Baričević, predstavnik Europske komisije u RH.

Dokazuje to i red pred socijalnom samoposlugom u zagrebačkom Sigetu. Redovi su sve veći a donora sve manje.

"Oni ne plaćaju PDV na doniranu hranu, ali imaju trošak kada žele donirati hranu, bilo da se radi o osobama koje rade evidenciju ili da se radi o transportu", govori Tina Debeljak, Socijalna samoposluga Crvenog križa.

Za to se može koristiti novac iz europskih fondova, što je zamjerka Hrvatskoj.

"Ako i postoji veća količina hrane za doniranje, a one se nema gdje skladištiti ili ako ne postoji hladnjača u koju se može prevesti na siguran način, ona nije za krajnjeg korisnika", govori Biljana Borzan, izvjestiteljica EP-a za hranu.

Zapreka doniranju su i rokovi trajanja. Posebice najbolje upotrijebiti do, što trgovce često odbija od donacija.

"Oznaka najbolje upotrijebiti do - govori baš to, da je najbolje upotrijebiti do tad, ali se može koristiti i kasnije, bez ikakvih problema, to je i dalje zdravstveno ispravna namirnica", objašnjava Zoran Radan, Sektor trgovine, HGK.

Preporuku o izradi vodiča za namirnice već rade u ministarstvu poljoprivrede, ali svjesni su i drugih rupa u sustavu.

"Ministarstvo poljoprivrede je već krenulo s izradom jedne IT platforme koja će povezivati krajnje korisnike, donatore i posrednike kako bi se u svakom trenutku identificiralo gdje hrane nedostaje", govori Sanja Klarić Kravar, Ministarstvo poljoprivrede.

Dok je nedostaje, istodobno se baci 88 milijuna tona hrane samo u Europskoj uniji.

Da bi se proizvela sva hrana koju u jednog godini bacimo, potrebna je površina veličine Kine, zato EU ima ambiciozan plan smanjiti količine koje se bacaju do 2030, i to barem za polovicu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr