Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DEMANTIRALA ODBIJENICU IZ BRUXELLESA

Obuljen Koržinek o povratu milijardi kuna Fonda solidarnosti: Nismo tražili produljenje roka, ne možemo licitirati o kašnjenjima

Ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek u četvrtak je opovrgnula navode prema kojima je Europska komisija poslala negativan odgovor Vladi RH na prijedlog za produljenjem roka za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti za obnovu.

"Radi se o netočnim navodima, meritum pisma je bio potvrditi ono o čemu se razgovaralo na sastanku, a razgovaralo se o provedbi projekata koji se financiraju iz Fonda, kao i o načinu izvještavanja. U pismu se ističe da se radi po metodologiji utvrđenoj u Ministarstvu kulture. Ono što piše u pismu, a na što su se neki novinari referirali te prenijeli kao odbijenicu, je da se govori o rokovima. Rok za potrošiti sredstva iz Fonda solidarnosti je 18 mjeseci", kazala je u četvrtak ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nakon medijskih navoda o izgubljenim milijardama iz Fonda solidarnosti za obnovu.

Ministrica kulture je potvrdila da će u nekim projektima sigurno biti kašnjenja, u prvom redu zbog javne nabave, ali i kazala kako je došlo do rasta cijena na globalnom tržištu.

"U ovom trenu tema potrošnje sredstava, posebno na ovakav senzacionalistički način ne bi trebala biti na stolu", naglasila je ministrica.

"Radi se o tehničkim sastancima koji služe za praćenje dinamike obnove. U ovom trenutku bilo bi neozbiljno da govorimo što će se realizirati. Preko osam milijardi projekata je ugovoreno", naglasila je ministrica te dodala da ne treba licitirati. 

Za zagrebački potres namijenjena je 5,1 milijarda kuna, a dobili smo 1,1 milijardu ugovora te ugovorili više od 8 milijardi ugovora, kazala je ministrica kulture.

"Kad gledate od onoga što smo ugovorili, prvi zahtjevi za naknadu sredstava su oni s najmanjim iznosom i to su one najnužnije mjere koje su se poduzimale nakon potresa", pojasnila je ministrica.

Planiranu dinamiku u ukupno 150 projekata usporila je progresivna šteta koja je nastala u trenutku petrinjskog potresa, naglasila je Obuljen Koržinek te dodala kako su se preklopila dva potresa. 

Iz Fonda solidarnosti bit će pokriven samo dio obnove, a ostatak, odnosno veći dio ići će iz Nacionalnog plana oporavka.

Obuljen Koržinek osvrnula se na navode prema kojima je na prijedlog Vlade RH za produljenjem roka za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti, iz Europske komisije stigao negativan odgovor, a koji će za posljedicu imati povrat dijela sredstava od ukupno 51,1 milijardu kuna, koji neće biti iskorišten do 17. lipnja.

Prema informacijama koje navodi Jutarnji list, Fond solidarnosti, u skladu s pravilima, neće niti razmatrati produljenje roka od 18 mjeseci za iskorištavanje sredstava od dana kada nam je novac isplaćen. Krajnji je rok 17. lipnja 2022.

 

Pročitajte i ovo Oštećenja u Banskim dvorima NAKON POTRESA Dnevnik Nove TV doznaje kako će izgledati obnova Sabora, ali i Banskih dvora: "Zadnja obnova bila je 90-ih godina prošlog stoljeća"

Pročitajte i ovo Darko Horvat U DNEVNIKU NOVE TV Horvat o obnovi na Baniji: "U sljedećih mjesec dana počet će gradnja prvih temelja. Moja odgovornost? Ministar graditeljstva ne može biti odgovoran što se dogodio potres"

Također, u Vladi su tvrdili kako je nedavno održan radni sastanak s Europskom komisijom na kojem su razmotreni detalji provedbe projekata financiranih iz Fonda solidarnosti EU, "kao i da se posebno uzme u obzir specifičnost situacije Hrvatske s dva razorna potresa koji su se dogodili u roku od manje od godinu dana te problem progresivnih šteta".

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene