Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON POTRESA

Dnevnik Nove TV doznaje kako će izgledati obnova Sabora, ali i Banskih dvora: "Zadnja obnova bila je 90-ih godina prošlog stoljeća"

Aktualno Galerija Oštećenja u Banskim dvorima Oštećenja u Banskim dvorima Foto: DNEVNIK.hr Oštećenja Županijskog suda u Zagrebu Oštećenja Županijskog suda u Zagrebu Foto: DNEVNIK.hr Oštećenja u Klaićevoj bolnici - 1 Oštećenja u Klaićevoj bolnici - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Oštećenja u Klaićevoj bolnici - 2 Galerija 1/4 >>
Središta moći i vlasti uskoro kreću u ozbiljnu obnovu od potresa, doznao je Dnevnik Nove TV. Ekipa Dnevnika ušla je u prostorije Hrvatskog sabora, Banskih dvora, Županijskog suda, ali i bolnica kako bi provjerila oštećenja i napredak radova.

Zgrada Hrvatskog sabora, u kojoj su se dizale ruke za obnovu, još uvijek čeka svoju obnovu. Oštećenja su vidljiva na svakom koraku. Najviše je nastradao drugi i treći kat zgrade, gdje su uglavnom smješteni uredi zaposlenika.

"Zgrada je iz 19 stoljeća. Zadnja obnova bila je 90-ih godina prošlog stoljeća tako da zaista vapi za uljepšavanjem", rekao je Tomislav Šimićević, predstojnik Ureda predsjednika Hrvatskog sabora.

Uljepšavanje će se platiti novcem iz europskog Fonda solidarnosti. Osim Sabora, i Banski dvori čekaju obnovu istim sredstvima. Ona će trajati dvije godine, a u tom vremenu zgrada će biti iseljena. U obnovljenoj zgradi ostat će vidljivi i ostaci freski koje su pronađene.

"Nekoliko je lokacija u razmatranju. To ima svoje prostorne zadatke koje treba ispuniti, ali i sigurnosne. Zgrada će se učiniti puno funkcionalnijom. Ona će biti i energetski obnovljena. U potkrovlju koje se ne koristi uredit će se dodatni uredi", rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek reporterki Dnevnika Nove TV Matei Ćorić.

Pročitajte i ovo Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja ČEKAJU SE MJERE VLADE Ministar Ćorić za Dnevnik Nove TV o velikom poskupljenju struje i plina: "Osobno vidim mogućnost umanjenja ovog udara..."

Pročitajte i ovo Grah Val poskupljenja Paradoksalna situacija: Grah postao skuplji od bunceka, ali i junetine. Građanima novčanici pucaju po šavovima

Uređuje se i jedan od najvećih sudova, Županijski sud u Zagreb, čija je obnova pri kraju. Parket je premazan, još se čeka povratak namještaja, ali i osoblja. Obnova se financira novcem Ministarstva pravosuđa. Najzahtjevnija će biti sanacija jednog stubišta koje je još uvijek u istom stanju kao i na dan potresa.

Potres je oštetio Kliniku za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici. To je čekaonica u pravom smislu riječi: pacijenti čekaju svoj red, a bolnica na obnovu. Obnova bolnice stajat će više od 25 milijuna kuna. Pitanje je samo koliko će trajati, s obzirom na to da, skoro dvije godine od potresa, nije ni počela.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene