Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon i dalje izaziva polemike

Europska komisija i struka demantiraju Plenkovića: Lex Agrokor nije službeno dio europskog zakonodavstva

Odgovor Europske komisije (Foto: Dnevnik.hr)
Odgovor Europske komisije (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Odgovor Europske komisije (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Lex Agrokor nije službeno dio europskog zakonodavstva. Poručuje to struka, ali i sama Europska komisija, na upit Dnevnika Nove TV.

Vlada je, podsjećamo, prošli tjedan priopćila kako će lex Agrokor biti objavljen u Službenom listu Europske unije, a premijer je tvrdio da su time dobili još jednu legitimaciju Zakona koji postoji na razini Europske unije. Dok on pri svome stavu ostaje i danas, iz Europske komisije ga demantiraju.

Pročitajte i ovo Dron za zaprašivanje komaraca Centar za kontrolu Protiv njih se bore i dronovima, ali konačni udarac komarcima će zadati - komarac Ilustracija Nova ideja Dijelimo Šengen, euro, Erasmus i zajedničko tržište: Europska komisija želi uvesti i europsku diplomu

"Procedura vezana uz tzv. lex Agrokor, koji je pod hrvatskim zakonom, uključena je u Aneksu A odgovarajuće Uredbe zajedno s nedavno predstavljenim nacionalnim insolvencijskim postupcima ostalih država članica. Uključivanje nacionalnih procedura, međutim, ne isključuje pozitivne ili negativne procjene usklađenosti s ostalim odredbama zakona Europske unije", navodi se u odgovoru Europske komisije.

Premijer se na prošloj sjednici Vlade pohvalio kako je lex Agrokor postao dio pravne stečevine Europske unije. Danas pak svojoj tvrdnji dodaje riječ posredno.

"Na inicijativu Hrvatske u odgovarajuću uredbu koja ima insolvencijske postupke na razini država članica uvršten je zakon o posupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima. Na taj način taj je zakon posredno postao dio pravne stečevine. O njemu je glasao i europski parlament o njemu je glasalo i vijeće. Neki nisu htjeli da to postane glasali su protiv. Prema tome za sve ove koji to preispituju neka malo bolje uče", kaže Plenković.

A preispituje između ostalog i profesorica europskog javnog prava.

"To što su nacionalni insolvencijski propisi dodani u anekse tzv insolvencijske postupke ne znači da su postali dio europske pravne stečevine nego je to jednostavno popis zakona vezanih za insolvencijsko pravo", kaže prof. dr. sc. Snježana Vasiljević s Pravnog fakulteta.

Je li neki propis u skladu s europskom pravnom stečevinom, tvrdi Peđa Grbin, može dati samo sud europske unije u Luksemburgu.

"Činjenica da je pred nama čitav niz sudskih postupaka u kojima će oni koji su nezadovoljni nagodbom nju osporavati. I za očekivati je da će barem u jednom od tih postupaka nacionalni sud uputiti pitanje sudu europske unije što znači da nas tek čeka ocjeni je li ovaj zakon u skladu sa pravom europske unije."

"On ima toliko svojih briga nek se ne zabrinjava za lex", kaže premijer.

Lex Agrokor i dalje čini se izaziva polemike između politike i struke.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene