Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stali na stranu Slovenije

Europska komisija: "Očekujemo da i Hrvatska i Slovenija provedu odluku Arbitražnog suda"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija objavila je kako očekuje da obje strane implementiraju presudu Arbitražnog suda.

Europska komisija stala je na stranu Slovenije i poručila kako se odluka Arbitražnog suda o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije mora poštivati.

Pročitajte i ovo Borut Pahor i Jean-Claude Juncker (Foto: AFP) SASTANAK S PAHOROM Juncker uputio ozbiljno upozorenje: "Granični spor Hrvatske i Slovenije utječe na čitavu EU, to je puno važnije nego što se misli" Mina Andreeva, glasnogovornica Europske komisije (Foto: Dnevnik.hr) PORUKA IZ BRUXELLESA EK poziva RH i Sloveniju na dijalog i izbjegavanje poteza koji bi naškodili razgovorima

"To je spor koji traje već više od 20 godina. Komisija se uvijek zalagala za mirno rješenje. 2009. smo pomogli uspostavu Arbitražnog procesa. EK očekuje od obje strane da implementiraju presudu. EK pozdravlja sastanak slovenskih i hrvatskih premijera. EK neće nalagati kako implementirati ovu presudu, ali će pomoći u implemntaciji", kazao je potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

Prije Komisije o arbitraži su se izjasnile zemlje Beneluxa. Premijeri Belgije, Nizozemske i Luksemburga pozvali su obje strane da poštuju odluku arbitražnog suda jer smatraju da ona predstavlja međunarodno pravo.

"Premijeri zemalja Beneluxa ističu važnost zakona, kao temelja na kojima je sagrađena Europska unija. Presude međunarodnih sudova predstavljaju važna rješenja međunarodnoga prava i kao takva čine sastavni dio sustava koji se temelji na međunarodnom pravu. Premijeri zemalja Beneluxa pozivaju obje strane da poštuju arbitražnu odluku u konstruktivnom duhu", stoji u priopćenju.

Neven Mimica brani hrvatsko stajalište

Povjerenici Europske komisije danas će na redovnom tjednom zasjedanju u Strasbourgu raspravljati o odluci arbitražnog suda koja se tiče graničnog spora Hrvatske i Slovenije, kojom je između ostalog Slovenija dobila veći dio Savudrijske vale te spoj s otvorenim morem.

S hrvatske strane govorit će Neven Mimica, a sa slovenske Violeta Bulc. U raspravi, koja bi trebala početi u 15 sati, sudjelovat će i potpredsjednik EK-a Frans Timmermans i Maltežanin Karmenu Vella, povjerenik za ribarstvo.

Podsjetimo, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je u ožujku rekao da Komisija podržava arbitražni proces i izrazio nadu da će obje strane poštovati odluku arbitraže kada do nje dođe.

Hrvatski sabor krajem srpnja 2015. godine jednoglasno donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma za rješavanje graničnog pitanja, koji su dvije zemlje potpisale 2009. godine, a Sloveniji je predloženo da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Hrvatska je smatrala da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u Stalnom arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog Ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik nakon toga su odstupili.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene