Jean-Claude Juncker (Foto: AFP)
Jean-Claude Juncker (Foto: AFP) Foto: Afp

Slovenski predsjednik Borut Pahor ocijenio je da je njegov razgovor s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom donio u ponedjeljak napredak u shvaćanju odgovornosti i uloge Europske komisije za primjenu arbitražne presude s Hrvatskom.


Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je u Bruxellesu da granični spor između Hrvatske i Slovenije nije samo bilateralno pitanje, već utječe na cijelu Europsku uniju koja nastavlja posredovati na temelju arbitražne presude, ali će spor utjecati na europski put zemalja zapadnog Balkana jer EU s više neće dopustiti ulazak nove članice s neriješenim graničnim pitanjem.

Vezani članci Slika nije dostupna Europska komisija: "Očekujemo da i Hrvatska i Slovenija provedu odluku Arbitražnog suda" Slika nije dostupna Europska komisija pojasnila stajalište o arbitraži između Hrvatske i Slovenije

"Razgovor s predsjednikom Komisije Junckerom donio je određeni napredak u shvaćanju odgovornosti i uloge Europske komisije za implementaciju arbitražne presude", naveo je slovenski predsjednik Borut Pahor u priopćenju na svom twitter profilu, nakon zatvorenog sastanka s Junckerom.

Pahor je pred sastanak rekao da je politička i moralna odgovornost Komisije da aktivnije djeluje na Hrvatsku da prihvati arbitražnu presudu o granici.

Slovenski su mediji Junckerove izjave prije sastanka ocijenili povoljnima za stajalište Ljubljane jer je rekao da arbitražno rješenje nije samo bilateralno pitanje nego i stvar važna za Europsku uniju i zapadni Balkan.

Istodobno mediji ocjenjuju da Juncker nije ponudio konkretno rješenje kako uvjeriti Hrvatsku da primijeni presudu, iako je ponovio želju Komisije da posreduje u tome kako najbolje primijeniti arbitražno rješenje bez izgreda.

Slovenski eurozastupnik Alojz Peterle izjavio je u ponedjeljak navečer za Slovensku televiziju da se ne može složiti s Junckerovom izjavom da granični prijepor Slovenije i Hrvatske nikoga od europskih čelnika ne zanima i da o njemu ne znaju mnogo. Događaji u Piranskom zaljevu zadnjih dana i najava "invazije" hrvatskih brodova zadnjih su dana izazvali dosta zanimanja u njemačkim medijima, ustvrdio je.

Peterle smatra da Hrvatska treba shvatiti da je granica na moru arbitražnom presudom prvi put određena i sada poznata i to bi trebala uvažiti i hrvatska javnost. Rekao je da pregovori ne mogu vratiti unatrag na bilateralno rješavanje graničnih pitanja i strahuje da bi odgađanje primjene arbitražne presude moglo pobuditi nacionalističke krugove što bi unazadilo odnose u regiji.

Komercijalna televizijska postaja POP-TV ističe nakon sastanka da je Juncker pred susret s Pahorom kazao da pitanje graničnog spora čelnike EU-a ne zanima i da o tome ne znaju mnogo.

Ljubljanski list "Dnevnik" u prvi plan stavlja Junckerovu poruku da granični spor dviju članica EU-a itekako djeluje na europsku perspektivu zapadnog Balkana.

Neki slovenski mediji pretpostavljaju da će se Komisija ipak odlučiti aktivnije posredovatie u arbitražnom sporu i da će Zagreb i Ljubljanu tijekom siječnja posjetiti potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans od kojega u Ljubljani očekuju konkretniji plan i strategiju kako Zagreb privoljeti da promijeni gledanje na arbitražu kao na kompromitiran proces koji Hrvatsku ne obvezuje.(Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju