Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osobna karta kriminala

Kriminalne mreže duboko su infiltrirane u sve pore društva, a u europskim bandama visoko kotiraju i Hrvati: "Više se ne možete skrivati"

Aktualno Galerija Europol - 1 Europol - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Europol - 2 Europol - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Granični prijelaz Granični prijelaz Foto: Dnevnik Nove TV +0 Najreprezentativnije nacionalnosti kriminalaca prema Europolu Galerija 1/4 >>
Europol je napravio osobnu kartu kriminala s kojim se bore zemlje članice - itekako je brojna, vješta i opasna. Popis od čak 821 kriminalne mreže koje se infiltriraju u sve pore lokalnih sredina bit će dostavljen zemljana članicama. Otkrili i kako kotiraju Hrvati u krim hijerarhiji tih mreža.

Transnacionalne kriminalne mreže djeluju istovremeno u više država, a okupljaju ukupno 25 tisuća pripadnika. Pola tih mreža, dakle oko 400 njih, bavi se trgovinom narkoticima. Ostale se bave prevarama, prijestupima protiv imovine i vlasništva, krijumčarenjem migranata i trgovinom ljudima u širem smislu.

Pročitajte i ovo Provjereno: Elmina i Hajrudin Veletovac - 1 Bezgranična ljubav Već 13 godina brine za nepokretnu suprugu, još ga bude njezine posljednje riječi: "Nemoj juriti, bolje mi je sada..."

"Poruka najopasnijim kriminalnim mrežama glasi: više se ne možete skrivati. Znamo da podrivate sigurnost i demokraciju, sada znate da mi znamo da se ubacujete u naše legalne poslovne strukture. Dakle, znamo za 821 takvu mrežu. Znamo tko su", rekla je izvršna direkotrica Europola Catherine De Bolle.

Na popisu koji će biti predan zemljama članicama epitet "hrvatski" spominje se na dva mjesta: u sferi provala i krađe imovine, među 33 krimi-mreže koje operiraju mahom na zapadu Europe, kao najreprezentativnija nacionalnost kriminalaca navode se Hrvati, nakon kojih slijede Gruzijci, Talijani i Rumunji. Hrvatski državljani prisutni su i u krijumčarskim lancima ljudi, oružja i teških droga. Narkobande s istočnim vezama proteklih su godina posebno destabilizirale Švedsku.

Pročitajte i ovo Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta policije Dva ubojstva Osumnjičeni za ubojstvo supruge imao je dozvolu za oružje, a policija otkrila i što se zna o ubojstvu na Srednjacima

"Lani je u Švedskoj bilo 350 pucnjava povezanih s kriminalom. U Francuskoj smo nedavno imali 700 uhićenja povezanih s drogom. Vidjeli smo to u Belgiji... U svim zemljama članicama", istaknula je europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson.

Obavještajne službe i novinari sjeverozapada Europe od ranije imaju informacije da u kontakt s organiziranim bandama stupaju i tajne službe zemalja poput Irana. Pretpostavlja se da ih koriste za otmice i napade u europskim zemljama, a možda i za druge vidove destabilizacije društava. Za slične se aktivnosti sumnjiči i ruske tajne službe koje traže način da izvrše pritisak na oporbu u emigraciji.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene