Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Agencije prenose vijest

EU pozdravlja slovensko-hrvatski dogovor o deblokadi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija u petak je pozdravila hrvatsko-slovenski dogovor o načinima za rješenje graničnog prijepora te objavila da Hrvatska sada može nastaviti pregovore o pristupu EU-u.

Švedsko predsjedništvo u petak je 'toplo pozdravilo' slovensko-hrvatski dogovor o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora, istaknuvši da hrvatski ulazak u EU nije samo u interesu Hrvatske nego i Slovenije i cijele Unije. 'Predsjedništvo toplo pozdravlja dogovor između Hrvatske i Slovenije', rekao je švedski premijer Fredrik Reinfeldt u izjavi objavljenoj na web stranici švedskog predsjedništva. 'Hrvatsko pristupanje (EU-u) u interesu je ne samo Hrvatske i Slovenije, nego i susjedne regije i cijele Europske unije. Potpuno sam uvjeren da će Hrvatska sada uložiti još više napora za reforme i druga pitanja kako bi ispunila sve uvjete za članstvo', dodaje švedski premijer.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Volodomir Zelenski - 3 vrlo široki nacrti Što bi Ukrajina mogla prepustiti Putinu: U tišini traju pregovori za okončanje rata u Ukrajini

'Taj dogovor promiče europski integracijski proces i vrijednost dijaloga i mirna rješavanja sporova. On će promaknuti i regionalnu stabilnost i služit će kao model za cijeli zapadni Balkan', navodi Reinfeldt.

 

>> Agencije: Slovenija spremna deblokirati hrvatske pregovore s EU-om

 

Slovenija je spremna deblokirati pristupne pregovore Hrvatske s Europskom unijom, javile su svjetske agencije o sastanku premijera dviju zemalja koji su se u petak u Ljubljani dogovorili o nastavku pregovora o rješavanju graničnog prijepora. Slovenska tiskovna agencija STA ističe da je hrvatska premijerka Jadranka Kosor u izjavi švedskome predsjedništvu u petak obećala da 'nijedan dokument, stajalište, pisana ili usmena izjava u pregovaračkom procesu ne prejudicira konačno rješenje granice'.

Slovenska agencija prenosi da je Kosor u pismu švedskome predsjedništvu izvijestila o dogovoru dviju strana da se 'granični spor riješi međunarodnom arbitražom, kako je predlagala Europska komisija' i da će se pregovori nastaviti gdje su stali 15. lipnja 2009. Francuska agencija AFP ističe da se u zamjenu za slovensku deblokadu pregovora hrvatska premijerka obvezala poslati u Bruxelles izjavu u kojoj navodi da dokumenti koje Zagreb predaje u sklopu pregovora s EU-om ne prejudiciraju granično rješenje. Srbijanska agencija Tanjug prenijela je vijest da su se Ljubljana i Zagreb dogovorili o deblokadi hrvatskih pregovora, s napomenom da je to bio nastavak dijaloga premijerke Kosor i premijera Pahora započeta 31. srpnja u Trakošćanu.

Slovenija je od prosinca 2008. blokirala hrvatske pristupne pregovore s Europskom unijom. Agencija Reuters citira izjavu premijera Boruta Pahora da će njegova 'vlada odmah poslati prijedlog (u Bruxelles) da Slovenija ukloni ograničenja za pregovarački proces Hrvatske s Europskom unijom'. Britanska agencija, koja je izvješće popratila i tekstom o ključnim prijepornim pitanjima između Hrvatske i Slovenije, piše da je Kosor pismo švedskom predsjedništvu poslala faksom iz Ljubljane. Europska komisija šest mjeseci pokušavala je posredovati u deblokadi pregovora, no kako to nije uspjelo, repustila je Zagrebu i Ljubljanu da rješenje nađu izravnim razgovorima, dodaje Reuters.

>> Slovenija je zadržala adut kojim opet može 'upaliti crveno'

Njemačka agencija dpa izvijestila je o dogovoru Ljubljane i Zagreba te citirala izjavu premijerke Kosor da su dvije susjedne države 'otvorile novo poglavlje u odnosima i pokazale da prijateljski odnosi i poštovanje mogu voditi do rješenja problema'. Dpa podsjeća da se Hrvatska i Slovenija, koje su nekad bile u sastavu Jugoslavije, spore zbog granice u Piranskom zaljevu. Vijest o hrvatsko-slovenskom dogovoru o deblokadi hrvatskih pregovora prenijela je iz Ljubljane i američka agencija AP.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene