Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važne upute

Etičko povjerenstvo objavilo upute za prijavu neetičnog ponašanja u izbornoj promidžbi

Glasanje, ilustracija
Glasanje, ilustracija Foto: Getty Images
Ususret parlamentarnim izborima, Etičko povjerenstvo objavilo je upute o tome kako se može prijaviti neetično ponašanje kandidata tijekom kampanje.

Etičko povjerenstvo u izborima zastupnika za Hrvatski sabor uputilo je kandidate na koji mu način mogu prijaviti saznanja o neetičnom postupanju sudionika izbora koji će se održati u srijedu, 17. travnja.

Građani koji namjeravaju obavijestiti Povjerenstvo o ponašanjima za koja drže da su suprotna Izbornom etičkom kodeksu, koji je u četvrtak stupio na snagu, dužni su u svojoj prijavi detaljno opisati okolnost na koju se pritužuju te navesti odredbu Kodeksa za koju smatraju da je povrijeđena.

Pročitajte i ovo Specijalna policija na utakmici Dinama i Hajduka u Splitu Kaos nakon derbija Posljedice nereda u Splitu: Ozlijeđeno osam policajaca, jedan je operiran, drugi ima opekline glave

Trebaju navesti izbornog sudionika (stranku, koaliciju, kandidata) za kojeg drže da krši Kodeks, navodeći njegovo ime i prezime, naziv, datum, mjesto, izvor te potanko opisati sporni sadržaj govora, teksta ili ponašanja koji su protivni Kodeksu i priložiti dokaze (npr. snimku ili transkript govora, objavljen medijski sadržaj, sadržaj mrežne stranice ili objave s društvenih mreža i sl.).

Obavijesti Etičkom povjerenstvu mogu se podnijeti pisanim podneskom, osobno u zgradi Hrvatskog sabora, dvorana Eugena Kvaternika (233) ili putem pošte, elektroničkom poštom na adresu eticko.povjerenstvo@sabor. hr, telefaxom na broj 01 6303830 ili telefonom na broj 01 4569673.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković: ''Stiže prvih šest Rafalea, a nasilju u sportu nema mjesta''

Povjerenstvo ne odgovara na obavijesti građana te samostalno odlučuje o tome hoće li postupiti po obavijesti, u skladu sa zakonskim ovlastima.

Za izborne promidžbe i izbora, Povjerenstvo o svojim odlukama izvješćuje javnost pisanim priopćenjima i upozorenjima.

Pročitajte i ovo Dan nakon snažnog potresa u Tajvanu - 5 Dan kasnije FOTO Broj ozlijeđenih u potresu na Tajvanu prešao tisuću

Etičko povjerenstvo donijelo je u srijedu Izborni etički kodeks te poručilo kako će stranke i pojedince koji za izborne promidžbe i na izborima postupe suprotno Kodeksu, pozivati da se javno ispričaju.

Kodeks je donijelo polazeći od najviših vrednota hrvatskog ustavnog poretka, i uz prethodno zatraženo mišljenje parlamentarnih stranaka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene