Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozvao na pridržavanje mjera

Epidemiolog o cijepljenju u Petrinji: ''Strašno velik odaziv! Ma da smo imali i tisuću doza, potrošile bi se''

Na području Banovine krenulo je i cijepljenje protiv korona virusa kako se epidemija ne bi proširila. Prve su na red došle žurne službe.

''Odmah sam znao da cu se cijepiti i to je to. Veći je broj nego li sam očekivao'', kazao je vatrogasac Ivan Rožanković iz DVD Topusko koji je među prvima od žurnih službi primio cjepivo od koronavirusa. Pozvao je sve da se cijepe. 

Policajci, vatrogasci, GSS - u redovima su čekali da prime dozu.

"Je, sve po P.S.-u zdravstvenom je obavljeno”, rekla je Irena Živunov, iz civilne zaštite Rijeka. Više od 1500 doza osigurano je na području sisačko-moslavačke županije, a 970 doza donirao je Zavod za javno zdravstvo splitsko-dalmatinske županije. "Nikome neće nedostajati. Ovdje smo uskočili da pokažemo dobru volju. Odaziv je izvrstan, ja sam ponosna na Hrvatsku. Nadamo se da ćemo stati na kraj epidemiji", poručila je dr. Željka Karin, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Cjepivo je ponuđeno i osobama koje su smještene u vojarni u Petrinji. “Ovdje su 62 vojnika i mislim 200 i nešto korisnika. Mi ćemo dodatne doze, ukoliko bude potrebno, osigurati", izjavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

“Ja ću se cijepiti! Ja se ne bojim”, rekla je gospođa Jasna Babić iz Petrinje. Jedan gospodin izjavio je kako se on neće cijepiti sada i - gotovo! Na red su došli i djelatnici u sisačkoj bolnici. “Zdravlje nam je broj jedan, a posebno radi starijih osoba. A i ja sam već u godinama”, kazala je Marijana Mitar, primarlja na ginekologiji u OB Sisak.

"Ne očekujem da će se svi cijepiti, ali apeliram na ljude da se cijepe u što većem broju jer je to na neki način preduvjet za sprječavanja širenja epidemije. S time da svi moramo znati da stjecanje imuniteta ne nastaje odmah, ono traje 3,4 tjedna. Čim se prije počne, prije će se stvoriti imunitet'', kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Još doza cjepiva u županiji se može očekivati i u narednim tjednima.

Potrošene sve doze

''970 doza nam je pristiglo, potrošene su sve doze. Cijepili smo 250 civila, 170 zdravstvenih djelatnika i sve žurne službe. Izvrstan odaziv! Ma da smo imali i “tisuću” doza, potrošile bi se. Strašno veliki interes za cijepljenje", ustanovio je epidemiolog Inoslav Brkić.

Ostale doze, bit će osigurane na vrijeme, kao i onima koji za tri tjedna moraju primiti svoju drugu dozu.

Mnogi će provesti noć u kamp-kućicama, uz agregate, uz grijalice. Treba paziti da se izbjegnu tragedije. 

''Vidjeli smo tragediju trovanja ugljičnim monoksidom. Provjetravanje, otvaranje prozora. Bolje se nekada malo i smrzavati, ali biti siguran. Provjetravanje je važna mjera i kod COVID-a'', ustanovio je Brkić.

Pročitajte i ovo Dobrica Rončević, glavni epidemiolog Primorsko-goranske županije Nastavlja se cijepljenje Riječki epidemiolog otkriva kad se mogu pojaviti nuspojave cjepiva protiv korone, kao i kada ulazimo u "sigurnu zonu"

Pročitajte i ovo Ante Letica s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Ništa se ne prepušta slučaju Policija i SOA digli svoje aktivnosti stupanj više zbog moguće ugroze transporta cjepiva: "Ovo je apsolutno pitanje nacionalne sigurnosti"

Osvrnuo se i na kakvoću vode nakon potresa. "Svaki potres dovodi do izmiještanja dubokih vodovodnih cijevi. Mi smo uzeli 50 uzoraka vode koji su dostavljeni na Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Sutra ćemo znati preliminarna saznanja. Za sada, voda se može koristiti tek nakon temeljitog prokuhavanja'', zaključio je epidemiolog.

Ako je niska mutnoća, a klor dobar, kaže kako onda nema bojazni. Naglasio je kako će i dalje uzimati uzorke. 

Poručio je svim ljudima da ne zaborave na epidemiološke mjere koje su i dalje na snazi. ''Imamo tri kategorije ljudi. One u prihvatnim centrima, one u kućama ili spavaju u autima. Ljudi se grupiraju, zaboravljaju na maske, na socijalnu distancu, na važne mjere. Molim vas, stavite maske i mislite na zdravlje i zdravlje drugih", ukazao je Brkić.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene