Cijepljenje je počelo i diljem Europe. Gotovo posvuda prvi na red došli su zdravstveni djelatnici i korisnici domova za starije. Policija je već ranije upozorila kako će se transport cjepiva provoditi pod njihovom pratnjom.


Transport cjepiva u Hrvatskoj provodi se pod jakom policijskom pratnjom. Na opasnost od kriminalnih skupina upozorio je i Europol.

Prijevoz cjepiva je jedno od osjetljivih pitanja u čiji nadzor je uključena i SOA i na vezi su s policijom.

Više o takvim akcijama zna bivši šef operative SOA-e Ante Letica koji je bio gost Dnevnika Nove TV.

Kako je rekao, to što su se vidjele duge cijevi, to je u skladu s preporukama i obavijestima koje je policija dobila od Interpola i Europola.

"Tu se govori o mogućim ugrozama cjepiva, odnosno i distribucije i skladištenja. Mislim da je to nešto na što se moramo naviknuti, to je normalno u ovim nenormalnim situacijama", rekao je Letica.

Kaže da cjepivu prijete skupine organiziranog kriminala. "Oni planiraju navodno napade na skladišta i krađu cjepiva, kao i napade na distribucijske centre gdje se cjepivo skladišti", kazao je Letica.

"Interpol je dojavio da postoje određene grupe ekstremista koje djeluju s raznih pozicija, lijevih, desnih, antiglobalističkih, antivakserskih i koji planiraju navodno određeni vid ometanja, čak i sabotaže ovog procesa cijepljenja", istaknuo je Letica.

Lažna cjepiva i lažni lijekovi

Europol je upozorio na lažna cjepiva. "Lažna cjepiva i lažni lijekovi su jedan od vrlo dobro organiziranih i vrlo profitabilnih aktivnosti koje grupe organiziranog kriminala u svijetu i prije ovoga provode", rekao je Letica.

"Ovo je apsolutno pitanje nacionalne sigurnosti jer je zaštita zdravlja pučanstva u ovakvim pandemijama i epidemijama jedna od bitnih karakteristika oznaka nacionalne sigurnosti i svako ugrožavanje ovog procesa je ugrožavanje nacionalne sigurnosti. Zato se policija i službe tako postavljaju", objasnio je Letica.

"Vjerujem da u Hrvatskoj neće doći do krađe, hrvatska policija i SOA su digli svoje aktivnosti na veći stupanj kako bi učinkovito eliminirali bilo kakvu ugrozu ovog procesa", zaključio je Letica.

Starijima je teško u pandemiji, ilustracija Dirljiva objava otkrila sav jad života u domovima umirovljenika: ''Živjelo cjepivo! Bako, drž' se, još malooo!"

Branka Aničić prva se cijepila protiv koronavirusa u Hrvatskoj Branka Aničić (81) prva u Hrvatskoj primila cjepivo: ''Ponosna sam!"

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju