Obavijesti Video Pretražite Navigacija
za Dnevnik Nove TV

Što će biti s proglašenjem kraja pandemije? Epidemiolog o novom soju i starom cjepivu

O novom soju koronavirusa, o tome - štiti li uopće cjepivo od prije godinu, dvije dana i o proglašenju kraja pandemije – reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus razgovarala je s epidemiologom Bernardom Kaićem.

Epidemiolog Bernard Kaić kazao je da prema dosadašnjim izvješćima izvana, novi soj koronavirusa ne izaziva težu kliničku sliku: "Kažu neki da je možda zarazniji pa postoji šansa većeg broja oboljelih, ali ni to još nije potvrđeno. Izgleda da su simptomi jako slični prijašnjim varijantama.“.

Ono što novi soj razlikuje od podvarijanti omikrona su češća temperatura i jak kašalj, a spominje se i upala spojnice oka kao novi simptom koji se najčešće javlja kod djece, objasnio je Kaić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Visokozarazan Eksplozivno se širi novi soj korone, u dijelu jedne velike zemlje zbog njega su vratili obvezu nošenja maski

Epidemiolog je otkrio i koliko nas štiti cjepivo. "Od blagih oblika bolesti, netko tko se cijepio prije godinu dvije, najvjerojatnije nije više zaštićen. Smatra se da je zaštita od teških oblika bolesti, da se održava na visokoj razini od oko 60 do 70 posto.

Kaić je napomenuo da koronavirus u Hrvatskoj intenzivno cirkulirao i da je većina ljudi preboljela virus tijekom 2022. godine: "Ako ovaj sad koji dolazi, ako dođe, ako ne bude baš jako, jako drugačiji - ne očekuje se jako, jako veliki porast broja.“

Pročitajte i ovo Ilustracija Pokrenuta istraga Bolnica prije dvije godine javila obitelji da je muškarac preminuo od korone: Ovih dana pokucao im je na vrata s ludom pričom

Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus upitala je epidemiologa i o maskama. "Prateći malo društvenu klimu i razmišljanja politika i onih koji donose mjere, čini mi se da ne bi došla ponovno u obzir obveza nošenja maski, osim ako bi se nešto stvarno drastično promijenilo u epidemiološkoj situaciji“, rekao je.

Svjetska zdravstvena organizacija razmatra proglašenje kraja pandemije, a Klaić je rekao: "Po meni je vrijeme za reći da je taj virus sada tu i da ga se više nećemo moći riješiti. I da je prešao iz stanja pandemije u stanje endemije koja se kreće ciklički s većim ili manjim intenzitetom. Tako da ja mislim da bi se mogao proglasiti kraj pandemije uz svijest da je virus stalno tu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene