Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visokozarazan

Eksplozivno se širi novi soj korone, u dijelu jedne velike zemlje zbog njega su vratili obvezu nošenja maski

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Indija se suočava s naglim porastom broja zaraženih. Za skok je odgovoran novi soj omikrona nazvan arkturus, a čini se da su ga epidemiološke službe detektirale i u Velikoj Britaniji još prije mjesec dana.

Nova varijanta korone koja izaziva velike probleme u Indiji, u Velikoj Britaniji već je mjesec dana, otkrivaju njihove zdravstvene službe. Najzarazniji soj omikrona, nazvan arkturus, zabilježen je već kod 50 pacijenata.

Bolnice u Indiji sada su pod crvenim upozorenjem, a u nekim dijelovima zemlje vraćene su obvezne zaštitne maske kako bi se suzbilo eksplozivno širenje zaraze, koje je u posljednjih mjesec dana poraslo 13 puta, prenosi Daily Mail.

Nacionalno ministarstvo zdravstva ovaj je tjedan provelo vježbe kako bi provjerilo koliko su bolnice pripremljene za novi potencijalni priljev pacijenata. Priopćilo je i da je 12. travnja bilo 40.215 aktivnih slučajeva COVID-a, što je povećanje od 3122 u samo jednom danu.

Međutim, vrhunski znanstvenici ne očekuju da će varijanta koju su nazvali XBB.1.16 biti smrtonosnija od ostalih tipova COVID-a koji trenutačno kruže. Danas bolest uzrokovana koronavirusom jako nalikuje gripi, za razliku od najranijih dana pandemije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Teže kliničke slike Kaos u Kijevu, sve više zaraženih koronom na respiratoru: Liječnici upozoravaju: "Raste broj ranjenih u ratu, moramo rasteretiti bolnice"

I dok je u Velikoj Britaniji objavljeno kako je dosad uočeno tek 50 slučajeva zaraze ovim sojem, indijski epidemiolozi smatraju da je novi val zaraze koji je zahvatio njihovu zemlju uzrokovan isključivo arkturusom.

Kontaktirali smo epidemiološku službu te pitali je li taj soj već stigao i u Hrvatsku.

"Još nemamo informaciju da je virus zabilježen kod nas, što ne znači da ga neće biti. Međutim, ne treba paničariti. Svakako, treba nastaviti s uobičajenim mjerama kao što je pranje ruku i slično", poručili su nam.

U pola saveznih američkih država detektiran novi soj

Podaci pokazuju da je novi soj virusa zabilježen u više od polovice saveznih država u SAD-u. Prvi je put otkriven u New Yorku krajem siječnja. No od tada se proširio na još 26 država.

Američki podaci dostupni su u globalnoj bazi podataka za sekvenciranje genoma GISAID, koja prati širenje varijanti Covida. Pokazuje da je XBB.1.16 otkriven u 27 država s ukupno 235 zabilježenih slučajeva do danas. Ti podaci vjerojatno su manji od stvarnih jer se samo nekolcina pozitivnih testova analizira na sojeve. Kalifornija je žarište nove varijante u Sjedinjenim Državama, s 54 pronađene sekvence do danas.

Dr. Paul Hunter, stručnjak za zarazne bolesti na Sveučilištu East Anglia u Engleskoj, rekao je za Daily Mail da nije zabrinut zbog soja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve hipoteze na stolu Podrijetlo korone još uvijek tajna, WHO prozvao Kinu: "Kad bi to učinili, znali bismo"

"Da, čini se da se ova varijanta širi brže nego druge varijante koje su trenutno u opticaju. Ali, s druge strane, postoji već neko vrijeme, prvi put je viđena u Velikoj Britaniji početkom veljače. Iako je u Indiji uzeo maha u proteklih nekoliko tjedana, do sada se globalno nije brzo povećao njegov broj", rekao je.

"Prema onome što mogu prikupiti u izvješćima iz Indije, trenutno nema dokaza da uzrokuje ozbiljnije simptome. Pretpostavljam da ćemo vidjeti val infekcija s ovom varijantom, ali sumnjam da će izazvati veliki val vjerojatno čak ni velik kao prethodni", dodao je.

Na međunarodnoj razini, XBB.1.16 je otkriven u 28 zemalja i Arubi — uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Australiju i Kanadu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene