Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Rezolucija je velik uspjeh za RH'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako rezolucija Europskog parlamenta nije obvezujuća, ona je u nizu detalja izuzetno pozitivna za Hrvatsku, ustvrdila je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović u Temi dana Nove TV.

Iako ministrica nije željela govoriti o konkretnom danu pa ni mjesecu potpisivanja ugovora o pristupanju između Hrvatske i EU, Grabar Kitarović je naglasila da je na temelju niza detalja iznesenih u izviješću logično očekivati potpisivanje ugovora 2009. i to bez obzira na probleme oko Ustava Europske unije.

Pročitajte i ovo U Bukureštu 3. summit inicijative tri mora (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Na summitu Inicijative tri mora Analiza Ivane Petrović: ''Vrlo je zanimljivo da se inicijativi priključuje i Njemačka, inače velika protivnica'' Slika nije dostupna Komentirala i odnos s Rusijom Predsjednica za britanski Guardian: "Ekstremna desnica u Hrvatskoj je izuzetak, a ne pravilo"

- U izviješću Europski parlament traži od Europske komisije i Vijeća da pronađu institucionalna rješenja za pristup Hrvatske Europskoj uniji u slučaju da ne dođe do dogovora oko Ustava EU, kaže Grabar Kitarović i dodaje da se radi o prilično važnom momentu koji nam daje opravdane razloge za optimizam. 

No, svjesna je, kaže, kao i cijela Vlada, da je Hrvatska ta koja mora ispuniti sve kriterije za pristup EU. U suprotnom od ovog izviješća nećemo imati nikakve koristi. Veliki pomaci, između ostalog, traže se na području reforme pravosuđa, povratka izbjeglica, konkurentnosti gospodarstva, ali i zaštite okoliša.

- Procjena je europskih stručnjaka da ćemo najvećih problema imati sa provođenjem mjera za zaštitu okoliša, potrebna nam je dugoročna politika na tom području, a naravno, tu je i pitanje konkurentnosti gospodarstva. Moramo naći način da naše gospodarstvo konkurira na tržištu od gotovo pola milijarde ljudi, koliko ih živi u zemljama EU.

No, sve to je, dodaje, ionako dio programa aktualne Vlade, koja si je postavila te ciljeve nego samo zbog toga što je njihovo ispunjavanje nužan kriterij za pristup EU, već stoga što jamče bolji život hrvatskim građanima.

- Uostalom, u izviješću se navodi da je zabilježen pomak na svim tim ključnim područjima i ne ostaje nam ništa drugo nego nastaviti u tom smjeru, na što nas Europski parlament i potiče, smatra ministrica.

Naš cilj je, zaključuje na kraju, ove godine otvoriti što je moguće više poglavlja pregovora, 2008. vidimo kao godinu zatvaranja pregovora, a 2009. potpisivanje ugovora. Ovo izviješće, kaže, za nas je dodatni poticaj u tom smislu. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene