Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na summitu Inicijative tri mora

Analiza Ivane Petrović: ''Vrlo je zanimljivo da se inicijativi priključuje i Njemačka, inače velika protivnica''

U Bukureštu 3. summit inicijative tri mora (Foto: Dnevnik.hr) - 1
U Bukureštu 3. summit inicijative tri mora (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija U Bukureštu 3. summit inicijative tri mora (Foto: Dnevnik.hr) - 1 U Bukureštu 3. summit inicijative tri mora (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 U Bukureštu 3. summit inicijative tri mora (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
U Bukureštu se održava treći po redu summit Inicijative tri mora. Hrvatska na njemu traži ulagače za projekte vrijedne gotovo dvije milijarde eura. Riječ je o projektima iz područja energetike, transporta i digitalne povezanosti. Iz Bukurešta se za Dnevnik Nove TV javila Ivana Petrović.

Prvi dan summita održan je poslovni forum na kojemu su bili svi sa svojim konkretnim projektima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Komentirala i odnos s Rusijom Predsjednica za britanski Guardian: "Ekstremna desnica u Hrvatskoj je izuzetak, a ne pravilo" Slika nije dostupna VIDEO: Kolinda i premijerka na 'pomirbenoj' kavi

''Govoreći o projektima koje Hrvatska predstavlja, govorim o 11 ključnih projekata ukupne vrijednosti 1,78 milijardi eura, od kojih se sedam odnosi na uspostavljanje prometnog povezivanja, tri su iz područja energetike i jedan je iz područja digitalnih komunikacija“, istaknula je u svom govoru na summitu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Za te projekte Hrvatska traži ulagače. Od LNG terminala na Krku, Jonsko-jadranskog plinovoda koji je sa 600 milijuna eura najskuplji od svih projekata, pa do nadogradnje infrastrukture luke Rijeka, terminala za naftu i plin u Pločama, uređenja vodenog puta Dunava kod Sotina, gradnje infrastrukture za brzi internet na područjima u kojima ne postoji komercijalni interes za takvo ulaganje.

Ove godine, uvjeravaju sudionici, naglasak je na konkretnim projektima, a manje na politici. Inicijativa tri mora stara tri godine povezuje 12 zemalja Unije.

"Dobila je potporu ne samo SAD-a, Kine nego i Europske unije. Njemačka postaje jedna od država partnera. Dakle, ona postaje sve ozbiljnija“, rekla je o inicijativi predsjednica Grabar-Kitarović.

Inicijativu od početka snažno podupire SAD. Prije početka summita, američki je predsjednik uputio poruku potpore, a prošle godine bio je počasni gost summita. Njemačka njome nije bila oduševljena.

I ove godine na summitu je američki predstavnik, ministar energetike. Ali stigli su i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, kao i njemački šef diplomacije.

Inače, u Bukureštu bi se na kraju ovoga trebala potpisati zajednička deklaracija o stvaranju mreža trgovačkih komora zemalja članica Inicijative triju mora, kao i inicijativa o investicijskom fondu za skup zemalja koje čine inicijativu tri mora.

Ulazak Njemačke u inicijativu

''Predsjedničin govor sastojao se od nekoliko točaka, a istaknula je važnost LNG terminala Krk koji je jedna od okosnica ove inicijative, povezan s LNG terminalom na Baltiku i koji će, kada se realizira, a usklađen je s energetskom strategijom Europske unije, biti konkurencija rusko-njemačkom plinskom monopolu.

U smislu geopolitičkog konteksta, kako je nazvan njezin govor, vrlo je zanimljivo da se ovoj inicijativi priključuje i Njemačka, inače velika protivnica te inicijative. U Bukureštu je i njemački ministar vanjskih poslova i, kako se neformalno doznaje, na domjenku će predsjednica obaviti neformalni razgovor s njim.

U svakom slučaju, ulazak Njemačke u inicijativu tri mora definitivno je vijest. Ova inicijativa nije mrtva unatoč mnogim predviđanjima jer ona je povijesni recidiv inicijative koju je prije 100 godina inicirala poljska inteligencija'', izvijestila je za Dnevnik Nove TV Ivana Petrović.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene