Jedina imovina tvrtke u stečaju bila je nekretnina od 9 tisuća kvadrata čija je procijenjena vrijednost bila 10 i pol milijuna kuna, a na dražbi je prodana za svega 80 tisuća kuna.

Galerija


Provjereno je u posjedu dokumenata koji potvrđuju kako je veliki gubitnik u slučaju stečaja tvrtke Estare Culto država, točnije ministarstvo financija koje je propustilo naplatiti svojih 27 milijuna kuna duga. Istovremeno se jedina nekretnina u vlasništvu tvrtke dužnika, prvotno procijenjena na 27 milijuna, a onda na 10 i pol milijuna kuna, na dražbi prodala po samo 80 tisuća kuna, i to bivšem šefu Porezne uprave.

Ukupan dug tvrtke Estare Culto modna odjeća, nad kojom je u studenom 2015. otvoren stečaj, iznosio je oko 48 milijuna kuna, a kao najveći vjerovnici bili su upisani HBOR, Centar banka i država, istražio je reporter Provjerenog Ivan Čorkalo. Jedina vrijednost tvrtke bio je pogon u Trgovišću – nekretnina od 9 tisuća kvadrata.

„Po preuzimanju, moja je zadaća bila odmah popisati imovinu i obveze dužnika. Nekretnina je procijenjena na 10 i pol milijuna kuna od strane stalnog sudskog vještaka. Ministarstvo financija, Porezna uprava i njihova priznata tražbina bila je 27 milijuna kuna“, rekao je za Provjereno Jure Marušić koji je bio na funkciji stečajnog upravitelja. Provjereno doznaje i kako se samo Poreznoj upravi dugovalo 15 milijuna kuna.

Novim zakonom o stečaju iz rujna 2015., nekretnina se prodala na elektroničkoj javnoj dražbi FINA-e. Na prve tri dražbe, kada je cijena bila veća, nije prodana. U četvrtoj je prodana za samo 80 tisuća i jednu kunu, odnosno za 9 kuna po metru četvornom, i to nekadašnjem šefu Porezne Uprave Mati Perkoviću, a poslije većinskom vlasniku veledrogerije Medika. Uz bivšeg šefa Porezne uprave na ovoj su dražbi sudjelovala i dva bivša stečajna upravitelja sa svojim novosnovanim tvrtkama.

„Očito da je Ministarstvo financija bivšem šefu Porezne uprave pripremilo jedan izdašan i lijep božićni poklon. Ovo treba odmah prijaviti USKOK-u, gospodinu Cvitanu, po ovome što ste mi sada pročitali, jer je ovdje očito riječ o kriminalu. Cijela priča je kriminalna, ovo ne može biti predmet političkog komentara, nego postupanja USKOK-a“, komentirao je za Provjereno saborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić.

Provjereno je prvi put nakon odlaska u stečaj i prestanka proizvodnje dobilo priliku pogledati kako izgleda pogon tvrtke koja je nekada bila vodeća u hrvatskoj tekstilnoj industriji. Cijelu priču pogledajte u priloženom videu.
 

Vezani članci Provjereno: Ruski rulet s derutnim zgradama u Sisku - 4 Oni u svojim kućama ne mogu živjeti zbog potresa, ali ne zato što su oštećene: ''Najbliži pojam je jadan osjećaj...'' Sisak: Zbog opasnosti od zaštićene zgrade u ruševnom stanju ne mogu živjeti u svojim domovima - 4 Suluda priča iz Siska - vlasnik želi srušiti oštećenu zgradu, konzervatori ne daju, a susjedne kuće imaju crvenu naljepnicu iako nemaju ni ogrebotinu: "Je li vrjednije kulturno dobro ili naš život?"