Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi doznajemo

Bruna Esih i Željko Glasnović odbili su Plenkovića!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bruna Esih i Željko Glasnović postavili su premijeru Andreju Plenkoviću uvjet koji im on nije htio ispuniti.

Večeras su na pregovorima kod premijera Andreja Plenkovića bili i Bruna Esih, nezavisna zastupnica izabrana s liste HDZ-a, te Željko Glasnović, nezavisni zastupnik izabran s liste za dijasporu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Optužbe iz HNS-a "Ugovor koji je Plenković potpisao s Glasnovićem je politička korupcija, institucije trebaju reagirati" Slika nije dostupna Prosvjed protiv Trga maršala Tita Bruna Esih: "Skinut ćemo Tita zajedno!"

Kako Dnevnik Nove TV ekskluzivno doznaje, oboje zastupnika odbilo je dati potporu premijeru Plenkoviću u okupljanju saborske većine, jer im Plenković nije htio zajamčiti da u novoj Vladi neće biti ministri iz redova SDSS-a, HNS-a i IDS-a.

Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović dobila je na uvid i dokument koji su Esih i Glasnović sastavili uoči sastanka s Plenkovićem, a u kojem je navedeno:

"U skladu s našom trajnom opredijeljenošću da osobne i partikularne interese podredimo interesima hrvatskoga naroda, smatramo svojom obvezom jasno i nedvosmisleno se odrediti prema novonastaloj situaciji za koju ne snosimo nikakvu odgovornost niti smo na bilo koji način pridonijeli njezinu nastanku i razvitku.

Interes hrvatske države je stabilnost. Međutim, to ne znači stabilnost pod svaku cijenu niti nenačelne, polujavne ili prikrivene koalicije.

Smatramo da u postojećim složenim okolnostima postupamo u skladu s osjećajima i težnjama svojih pristaša i birača, ako podupremo nastojanje da se izabere novi predsjednik Hrvatskoga sabora, a slijedom toga eventualno predsloži nova vlada. Međutim, to možemo učiniti samo uz uvjet da u presloženu Vladu Republike Hrvatske ne uđu ministri iz redova HNS-a, IDS-a i SDSS-a. Uostalom, to već proizlazi iz rezultata posljednjih izbora te našega već izrečenoga i javnosti poznatog stava.

U slučaju da ovaj uvjet ne bude ispunjen i da se na bilo koji način izigraju rezultati narodne volje izražene na posljenjim izborima, uskratit ćemo svoj glas potpore prilikom glasovanja o izboru predsjednika Sabora."

Bruna Esih nam je po izlasku sa sastanka kazala: "Moram reći da smo general Glasnović i ja danas u dva navrata bili na razgovoru, jednom u Klubu HDZ-a u Saboru i drugi put u Vladi Republike Hrvatske. Došli smo u dobroj vjeri i namjeri da damo svoj potpis za izbor novog predsjednika Sabora iz redova HDZ-a, ali zbog nejasne situacije, a i određenih kalkulacija da će u toj novoj Vladi sjediti i ljudi iz HNS-a, SDSS-a, IDS-a i tako dalje, mi smo došli s jednim traženim jamstvom da se to neće dogoditi.

Naglašavam da to jamstvo nismo dobili, a isto tako da ono nije ništa drugo nego već izražena volja hrvatskoga naroda na proteklim parlamentarnim izborima".

Na pitanje što su onda oni odlučili i što su rekli premijeru, rekla je: "Mi, jasno, nismo mogli dati svoj potpis, međutim, ja bih također naglasila da je nekoliko puta bilo rečeno kako se zapravo priželjkuju novi izbori, stoga smatram da je prikupljanje ovih potpisa bilo svojevrsnom farsom kako bi se zapravo među određenim zastupnicima koji uskrate svoj potpis mogli naći krivci za cjelokupnu nastalu situaciju, a ja mislim da svi znamo tko je za tu situaciju odgovoran".

Glasnović je kazao kako su ga zvali cijeli dan, "emisare su slali cijeli dan, ja sam donio odluku s miss Esih. Tražili smo konkretne odgovore na neka pitanja, ja nisam ničija korisna budala. Ako ne znam točne uvjete onoga što potpisujem, ja neću potpisivati. Mi smo kolateralne žrtve - po drugi puta - ovog političkog inženjeringa. Ta stranka ne može imati moju potporu u cijelosti zato što nisu odradili kritične zadaće, državotvorne zadaće".

Dodao je kako je hrvatska dijaspora "totalno odstranjena iz ekonomskog i društvenog života" te naveo kako će i "površna analiza pokazati da smo stvorili jednu državu koja se zove Croslavija".

Na upit kako će glasati u drugim situacijama, za povjerenje Zdravku Mariću te za Jandrokovića, Glasnović je kazao: "To su simptomi tog političkog inženjeringa. Hrvatsku vodi lijevo i desno krilo Udbe, tko toga nije svjestan - nije svjestan. Nemam ništa protiv Jandrokovića. Ali, u kojoj Vladi je sjedio gospodin Jandroković kad je tri milijuna Hrvata vani dobilo tri zastupnika? Manjine imaju veća prava nego Hrvati izvan domovine."

Esih je dodala: "Znamo čija je inicijativa smjena gospodina Marića, tako da ja također ne mogu biti uz tu inicijativu, to je u potpunosti jasno. Dosad sam bila apsolutno lojalna prema klubu u kojem sam u Hrvatskom saboru, i takva sam doista spremna i ostati, ukoliko bi, kažem, postojala određena jamstva. S ovim smo jamstvom danas došli kod premijera Plenkovića, ovdje su potpisi kako moj, tako i gospodina Željka Glasnovića, vidite da drugog potpisa nema".

Upitana koji je bio odgovor premijera na ta jamstva, zašto ih ne može ispuniti, kazala je: "Mislim da ti detalji razgovora uopće nisu bitni, bitno je ono što je proizašlo iz cijelog tog razgovora, a mislim da smo tu bili u potpunosti jasni".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene