Sve je više zahtjeva na stolu zastupnika i za sve se više stvari u Saboru skuplja famoznih 76 zastupničkih ruku.


Krenimo redom s pregledom zahtjeva o kojima bi se u Saboru trebalo glasovati do kraja tjedna.

Vezani članci Katarina Peović i Gordan Jandroković Jandroković izbacio Peović iz sabornice na dva dana: ''Ljudima crtate metu na čelo'' Sjednica Sabora - 2 Muke po Saboru: Plenković pozitivan na koronavirus, odgađa se aktualac?

Glasovat će se i to najvjerojatnije već sutra o oporbenom zahtjevu za opozivom ministra Zdravka Marića. HDZ pak traži opoziv predsjednika Sabora Bože Petrova. Žele umjesto njega postaviti Gordana Jandrokovića. Tri su to glasovanja za koja svaka struja skuplja potrebnih 76 zastupničkih ruku.

Za što se sve skuplja 76 glasova:

- opoziv ministra Zdravka Marića
- opoziv Bože Petrova
- izglasavanje povjerenja Gordanu Jandrokoviću

Za opoziv Bože Petrova HDZ je skupio 79 potpisa, a glasova bi moglo biti i više. Za micanje predsjednika Sabora računaju na glasove svojih 56 zastupnika, na 9 HNS-ovih, 5 manjinskih, 3 SDSS-ova i 3 IDS-ova, računaju i na svoje partnere HSLS, HDS, STRANKU RADA I SOLIDARNOSTI, HDSSB, HRAST, REFORMISTA. Tu su već skupili 83 zastupnika, a moglo bi ih biti više s obzirom na to da će za smjenu Bože Petrova glasovati i dio zastupnika SDP-a.

GLASOVI ZA OPOZIV BOŽE PETROVA

HDZ 56
HNS 9
MANJINE 5
SDSS 3
IDS 3
HDS 2
HSLS 1
HDSSB 1
HRAST 1
SRS 1
REF 1
_________
UKUPNO 83

+ DIO SDP-a

Nakon opoziva Bože Petrova HDZ skuplja većinu za izglasavanje novog predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Iako se njega može izglasati s običnom većinom prisutnih zastupnika, HDZ ne želi da novi predsejdnik parlamenta bude izglasan s manje od 76. A evo kako stoje:

Uz svojih 56 zastupnika računaju na svoje partnere Reformiste, Stranku rada i solidarnosti, HSLS, HDS, HDSSB, ali i na SDSS i sve manjinske zastupnike. Računaju i na zastupnika Lackovića. Sigurnih imaju 72 glasa.

GLASOVI ZA POTPORU GORDANU JANDROKOVIĆU

HDZ 56
HDS 2
HSLS 1
HDSSB 1
HRAST 1
SRS 1
REF 1
MANJINE 5
SDSS 3
LACKOVIĆ
_________
UKUPNO 72

Pregovara se i za glasove Brune Esih, Željka Glasnovića i 3 glasa zastupnika stranke Pokrenimo Hrvatsku.

U potrazi za 76 je i SDP naime žele li izglasati opoziv ministra Zdravka Marića 76 ne mora skupiti HDZ već SDP.

Evo na koga računa SDP, uz svoje zastupnike računaju i na Tomislava Sauchu, Mostovce i bivšeg stranačkog kolegu Žagara. Računaju i na IDS, Živi zid, HNS, HSU, Snagu i HSS. Sa svima njima imaju tek 74 glasa, ali nisu još sigurni kako će se postaviti zastupnici stranke Pokrenimo hrvatsku.

No možda će im najteže biti disciplinirati vlastite zastupnike i natjerati da prisustvuju glasovanju. Nisu niti sigurni kako će glasovati troje zastupnika stranke Pokrenimo Hrvatsku.

GLASOVI ZA OPOZIV ZDRAVKA MARIĆA

SDP 36
SAUCHA 1
MOST 14
ŽAGAR 1
IDS 3
ŽIVI ZID 3
HNS 9
HSU 1
SNAGA 1
HSS 5
___________
UKUPNO 74

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju