Pitali smo građane za mišljenje o presudi i je li pravedna ili nepravedna.


Prošli tjedan, Međunarodni sud za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije u Haagu donio je prvostupanjsku presudu kojom je Vojislav Šešelj oslobođen po svim točkama optužnice.

Vezani članci Mislav Bago Ekskluzivno istraživanje: Koliko se građana Hrvatske želi cijepiti protiv korone, što misle o cijepljenju preko reda i kome najviše vjeruju Istraživanje Nove TV o koronavirusu - 13 Ekskluzivno Istraživanje Nove TV: Što Hrvati misle o propusnicama i kojem članu Stožera najviše vjeruju

Mnogi u Hrvatskoj čekaju DORH-ovu analizu presude Šešelju - očekuju da DORH čim prije napravi analizu presude kako bi se vidjelo može li i kako Hrvatska procesuirati Šešelja za zločine u Hrvatskoj - na Ovčari i u Voćinu

Agencija Ipsos za Novu TV provela je istraživanje, koje je objavio Dnevnik Nove TV, a kojim je ispitano što građani misle o presudi koja je donesena, treba li Republika Hrvatska blokirati pregovore Srbije i EU u poglavlju 23. Pravosuđa, kao i hoće li to učiniti.

U ekskluzivnom istraživanju, Dnevnik Nove TV donosi i odgovore na pitanje treba li Republika
Hrvatska pokrenuti postupak i suditi Šešelju, ukoliko i pravomoćna presuda bude
oslobađajuća te hoće li to učiniti. Istraživanje je provedeno na 612 punoljetnih građana RH ,
u vremenskom razdoblju 1.4.-2.4.2016.

VEĆINA GRAĐANA SMATRA OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU - NEPRAVEDNOM

Prema mišljenju većine građana, njih 94% smatra kako je donesena presuda nepravedna, dok njih 4 % ne zna odgovor na ovo pitanje. Za 2% građana, ova oslobođajuća presuda je pravedna.

VEĆINA GRAĐANA ZA BLOKADU PREGOVORA SRBIJE I EU U POGLAVLJU 23. PRAVOSUĐA

Većina građana, njih 60% smatra kako Republika Hrvatska treba blokirati pregovore Srbije i EU u poglavlju 23. Pravosuđa, dok je 25 % građana suprotnog mišljenja. Postoji i 15% onih koji ne znaju odgovor na ovo pitanje. Većina je ipak uvjerenja, njih 43% kako Republika Hrvatska to neće učiniti, dok njih 41% vidi blokadu od strane Republike Hrvatske u poglavlju 23. Pravosuđa, kao izvjesnu mogućnost. Njih 16% ne zna hoće li Hrvatska to učiniti.

JASAN STAV GRAĐANA O POKRETANJU POSTUPKA I SUĐENJA ŠEŠELJU OD STRANE REPUBLIKE HRVATSKE

Velika većina ispitanika, njih 84% smatra kako Republika Hrvatska treba pokrenuti postupak i
suditi Šešelju, ukoliko i pravomoćna presuda bude oslobađajuća. Suprotno od njih, misli 9%
građana, dok njih 7% ne zna.

Da će Republika Hrvatska uistinu i pokrenuti postupak i suditi Šešelju, smatra 54% građana,
dok njih 33% smatra da se to ipak neće dogoditi, a 13% njih ne zna odgovor na ovo pitanje.