Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje Dnevnika Nove TV

Što HDZ-ovci misle o presudi bivšem šefu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnik Nove TV donosi vam ekskluzivno istraživanje koje provodi IPSOS PULS o tome što građani misle o presudi Ivi Sanaderu.

Ivo Sanader i ponovni odlazak u Remetinec nakon nepravomoćne presude je nešto što je cijela Hrvatska doznala. Samo 5 posto ispitanika prema istraživanju Dnevnika Nove TV, a koje provodi IPSOS PULS nije čulo za nepravomoćnu presudu od 10 godina zatvora.

Pročitajte i ovo Ilustracija posljedice su ozbiljne Porazni rezultati istraživanja o vršnjačkom nasilju: 29 posto osnovnoškolaca priznalo da ih je vršnjak jako udario Slika nije dostupna TRAKAVICA BEZ KRAJA Reakcije na presudu: ''Dok se Ivi Sanaderu sudilo zbog tri milijuna, u Ini se kradu milijarde''

Pravedna presuda

Odlazak u zatvor na 10 godina za 75,9 posto građana je pravedna, a za 17,6 posto Hrvata nepravedna, dok 6,6 posto građana ne zna.

>> Ovako će izgledati život Ive Sanadera u zatvoru

Birači od 45 do 60 godina s 80 posto nepravomoćnu presudu smatraju pravednom kao i oni s visokim školama, i to njih 82 posto. No zato 32 posto građana s osnovnom školom smatra da je presuda nepravedna, a u Sanaderovoj Dalmaciji 27 posto birača misli kao je nepravomoćna presuda nepravedna.

81 posto birača vladajuće koalicije presudu smatra pravednom te 72 posto birača HDZ-a.

Svaki 4. Hrvat iznenađen presudom

Zanimljivo, 24 posto birača je iznenađeno presudom, ali zato njih 60 posto je očekivalo takvu presudu. Potpuno je iznenađeno 11 posto birača. Ne zna njih 5 posto. Svaki peti birač s osnovnom školom je iznenađen presudom, ali su birači od 45 do 60 godina sa 71 posto skupina koja je očekivala ovakvu presudu.

63 posto birača HDZ-a je očekivalo ovakvu presudu, a nešto manje ili 58 posto birača vladajuće koalicije očekivanim smatra zatvor od 10 godina.

10 godina - preniska kazna

Nepravomoćna presuda od 10 godina za 50 posto Hrvatske je premalena. Da je odmjerena, misli 38 posto birača, a da je previsoka, misli 5 posto građana. Ne zna 7 posto. Da je kazna preniska smatraju većinom birači s osnovnom školom, ili njih 63 posto te birači sjeverne Hrvatske ili njih 56 posto. S druge strane, da je kazna previsoka smatra 10 posto Slavonaca, ali i 13 posto Ličana i Banijaca.

Za 54 posto birača vladajuće koalicije kazna je preniska, a da je Sanader dobio malu kaznu, misli i 41 posto birača HDZ-a.

Sanaderovo suđenje - pošteno

58 posto birača misli da je bivši premijer imao pošteno suđenje, a njih 28 posto misli da su politika i javnost imale utjecaj na sud i odluke. Ne zna njih 14 posto.

Mladi birači do 30 godina, čini se, ne vjeruju baš u neovisnost, njih 38 posto misli kako su politika i javnost utjecale na suđenje i odluke suda. Ali zato birači s VSS-om ili njih 65 posto misli kako je bivši premijer imao pošteno suđenje.
Da je politika utjecala na suđenje i presudu, misli i 37 posto birača HDZ-a, ali i svaki 4. birač Kukuriku koalicije. A da je Sanader imao neovisno suđenje, misli 67 posto birača vladajuće koalicije i 54 posto birača HDZ-a.

Slijedi žalba - manja kazna ili ukidanje presude

Sanader je najavio žalbu, a 41 posto građana misli kako će Vrhovni sud kaznu umanjiti ili ukinuti. Da će se odluka o 10 godina zatvora samo potvrditi, misli 30 posto građana, a 16 posto njih mišljenja je kako će se kazna zatvora i povećati, ne zna njih 13 posto.

Blažu kaznu ili ukidajuću presudu očekuje 41 posto birača vladajuće koalicije, ali i 40 posto birača HDZ-a. No, da će pravomoćna presuda biti i gora po bivšeg premijera misli 20 posto birača njegove dojučerašnje stranke te 16 posto birača vladajuće koalicije.

Bivši članovi Vlade - odgovorni, ali ne kao Sanader

Što je s članovima Vlade pa i predsjedništva HDZ-a? 42 posto građana misli kako su i oni odgovorni, ali ne kao Sanader. 39 posto birača misli da su jednako odgovorni kao i bivši premijer, a 13 posto misli da je samo Ivo Sanader odgovoran. Ne zna njih 5 posto.

HDZ-ovi birači su podijeljeni. 38 posto njih misli da su bivši članovi Vlade i predsjedništva odgovorni, ali manje od Sanadera. 32 posto ih misli da su odgovorni kao i Sanader, a da je Sanader sam i jedini odgovoran, misli 24 posto HDZ-ovih birača. Vladajući pak s 42 posto misle kao su bivši ministri ili članovi predsjedništva odgovorni, ali ne kao Sanader.

Korupcije će biti manje

Svaki drugi Hrvat nakon ove nepravomoćne presude misli kako će se donekle smanjiti korupcija na najvišoj političkoj razini. A da će se značajno smanjiti, misli 12 posto građana. No s druge strane, 29 posto građana misli da se i nakon ove presude ništa neće dogoditi. Ne zna njih 9 posto.

Vladajući birači s 57 posto misle kako će se takva korupcija donekle smanjiti. HDZ-ovi birači i ovdje podijeljeni. 32 posto njih misli da će se korupcija donekle smanjti, 30 posto da neće imati nikakav utjecaj, a 25 posto da će se značajno smanjiti.

Pet dana, tri presude - pozitivna Hrvatska

U pet dana presudom u zatvor odlazi bivši potpredsjednik Čačić, nepravomoćnu kaznu zatvora počeo je Ivo Sanader, a presudom Ante Gotovina i Mladen Markač proglašeni su nevinima i vratili se kući. Može li i hoće li te tri odluke utjecati na budućnost Hrvatske?

75 posto građana misli da će one utjecati pozitivno na Hrvatsku. Da neće imati utjecaj, misli 15 posto građana, a da će se negativno odraziti na zemlju, misli 3 posto ispitanika. Ne zna njih 8 posto. Birači HDZ-a malo su veći optimisti, jer njih 81 posto misli da će se tri presude pozitivno odraziti na budućnost Hrvatske. To misli i 75 posto birača HDZ-a.

Zemlja ide u dobrom smjeru

Očekivano ovakve odluke dovele su do optimizma pa sada 51 posto građana misli da zemlja ide u dobrom smjeru, a njih 35 posto misli kako zemlja ide u lošem smjeru. Birači vladajuće koalicije sa 62 posto misle da zemlja ide u dobrom smjeru. No birači HDZ-a s 43 posto misle da zemlja ide u lošem smjeru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene