207 godina su sjedište hrvatske vlasti. Od banova, drugova, predsjednika pa do premijera. Jednostavno, to su Banski dvori. Ovo je priča reportera Dnevnika Nove TV Mislava Bage o njima.


Mislav Bago je ekskluzivnu priču o Banskim dvorima dočarao razgovorom s tri bivša premijera, Franjom Gregurićem (1991-1992), Nikicom Valentićem (1993-1995) i Zlatkom Matešom (1995-2000) te bivšim osobljem te institucije. Tri premijera, tri priče, a sve se svodi na jedno.

"Kad uđete unutra, gotovo je, nema straha. Kreće okršaj, udara se bez milosti", prisjeća se Nikica Valentić, bivši hrvatski premijer u razdoblju od 1993. do 1995. godine.

Hrvatski premijer ima u prosjeku stotinjak odluka dnevno, kaže Valentić i dodaje - sva odgovornost pada na upravo premijera. "Tko to ne može prihvatiti u sebi, taj ne može biti dobar premijer", ističe.

Gotovo uništeni '91.

Puno toga što sam trebao pružiti djeci, nisam im pružio zbog toga što sam radio taj posao. Zlatko Mateša

Banski dvori su kroz svoju povijest vidjeli brojne nadogradnje, a najveća je bila 1941. godine, no 1991. godine gotovo su bili uništeni, nakon što su bačene bombe na njih tijekom Domovinskog rata.

Vezani članci Mislav Bago - 1 Mislav Bago analizira ogromnu lokalnu upravu: "To je velika vojska koja će biti nahranjena na lokalnim izborima“ Slika nije dostupna Bivši premijeri na ručku s Milanovićem: 'Politika se ne vodi srcem, nego glavom'

SAMO ĆE JEDAN IMATI RAZLOGA ZA ZDRAVICU Ljestvica za pregovore visoko je podignuta

Bio je to čudan osjećaj dan nakon bombardiranja, prisjeća se Svetinka Svirčić, bivša domaćica Banskih dvora. "Kao da vam je netko oduzeo komadić prošlosti iz života", kaže.

U polurazrušene Banske dvore prvi je uselio Nikica Valentić, koji je prvo boravio u zanimljivom uredu, onom poglavnika Ante Pavelića takozvane nekadašnje NDH, no brzo je počeo s uređenjem novog ureda - ureda koji je i dan danas ostao isti nakon njega.

"To vam samo govori da nijednom premijeru nije bitno u kakvom uredu sjedi, već ono što radi", kaže Mateša.

"To je hrvatsko nasljeđe. To nije nešto što je izmišljeno 90-te", dodaje Svirčić.

'... sklopka se mijenja u glavi'

Premijerski posao, slažu se sva tri bivša premijera, nije bio blagonaklon prema obiteljskim obvezama. "Puno toga što sam trebao pružiti djeci, nisam im pružio zbog toga što sam radio taj posao", ističe Mateša.

"Ulaskom u kuću, sklopka se mijenja u glavi", dodaje Valentić.

No, to je tek početak jedne velike priče, priče koju nikako ne treba propustiti i koja je ispričana u velikoj reportaži Mislava Bage.

U međuvremenu, povijesni protagonist te priče, Banski dvori, čekaju svojeg novog gospodara i njegove bliske suradnike. No to je neka druga, ali za nas vrlo aktualna priča, koje će se tek ispričati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook