Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MOst ima prevagu

SAMO ĆE JEDAN IMATI RAZLOGA ZA ZDRAVICU Ljestvica za pregovore visoko je podignuta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kroz pregovore s Mostom dvojica lidera dviju velikih koalicija Zoran Milanović i Tomislav Karamarko vode i osobnu političku bitku života. I jedan i drugi nadali su se boljim rezultatima i lakšem putu do premijerske pozicije.

19 mandata i prilično jaka treća opcija - obojici su to otežali. Kakva ih budućnost čeka u vlastitim strankama zbog rezultata izbora, ali i rezultata pregovora s Mostom? Još u izbornoj noći i Zoran Milanović i Tomislav Karamarko počeli su s političkim udvaranjem Mostu. Samo jedan će imati razloga za 'zdravicu'.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Peđa Grbin Posljednji dan kampanje Peđa Grbin predstavio politiku koalicije: "HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike"

'Ako Karamarko sastavi vladu on će se uspjeti održati jer ima dobru infrastrukturu i to gospodin Brkić jako dobro radi, a s druge strane Milanović je ostvario dobar rezultat i mislim da će dobiti dobru podršku u stranci', smatra profesor Tihomir Cipek.

Prvi korak o kojem će ovisiti političke budućnosti Karamarka i Milanovića, bit će, upravo na Mostu.

Ako je suditi prema izjavama Gordana Marasa i Davorina Mlakara, dvije velike koalicije nisu se spremne odreći premijerske funkcije. Domoljubna koalicija sutra će izaći pred Most sa svojim programom, žele razgovarati o reformama, ne žele razgovarati o podjeli fotelja, kažu, o tome nisu ni razgovarali ni sa svojim koalicijskim partnerima.

Usporedili smo oko kojih tema se MOST više slaže s HDZ-om, a oko kojih s SDP-om

Koalicija 'Hrvatska raste' s Mostom želi partnerstvo koje će se bazirati na suradnji i na reformama, a već u izbornoj noći smo mogli čuti da žele razgovarati o temama decentralizacije javne uprave.

Ljestvica spremnosti na pregovore s Mostom je visoko podignuta.

Petrov: Vjerujem da će u srijedu početi pregovori

A kad će sve završiti - ovisi o Mostu i sastanku s koalicijama. Ako je suditi prema izjavama Bože Petrova sastanci bi trebali biti otvoreni za javnost tako da će se već sutra možda znati nešto više.

Most nezavisnih lista će u srijedu ujutro održati sjednicu Nacionalnog vijeća, a u stranci očekuju kako bi pregovore o formiranju parlamentarne većine s oba velika koalicijska bloka mogli početi već poslije podne.

"Sutra imamo sjednicu kroz koju će se definirati vrijeme početka razgovora. Vjerujem da će sutra započeti razgovori i sa SDP-om i s HDZ-om", izjavio je u utorak navečer čelnik stranke Božo Petrov.

Svi se nadaju kako ova pat pozicija ne bi trebala trajati dulje od dva tjedna. No nakon ponovljenih izbora na još sedam mjesta i konačnih rezultata izbora - idući tjedan i predsjednica kreće s konzultacijama. Očekuje se da bi se već tada moglo jasnije nazirati tko bi se mogao kome prikloniti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene