Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sanacija bi koštala od 25 do 32 milijuna eura. Koliko je to lipa u ovaj tekst ne bi stalo...


Gledam u crni bezdan i ne primjećujem da se bitno mijenja količina crnila u ovoj jami. Zastanem na ovom mjestu svaki puta kada odlazim prema Ravnima. Na kamenim liticama koje omeđuju ovu ekološku katastrofu ipak se jasno vidi da je "vodostaj " nedavno bio i metar viši. Duboka je ovo vrtača u krškom terenu u samom gradu Rijeci (u Općini Viškovo na dijelu k.č.br. 4457) i nije potrebno završiti rudarski fakultet da shvatiš kako ovaj "lonac "nema dna.

Akciju provodi udruga Zelene stope uz ponosnog sponzora - Renault Hrvatska

Vezani članci Pazinčica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Rijeka pobijeljela od građevinskog otpada, a gradonačelnik poručuje: "Ružno ju je vidjeti, ali problem je isključivo estetski" Privođenje na riječki Prekršajni sud (Foto: Pixsell, Goran Kovačić) - 2 Nasilnika koji je divljački pretukao djevojku u Viškovu policija dovela na Prekršajni sud

Sadržaj je dobro poznat: u razdoblju od 1956. do 1990. godine prema pedantno vođenim evidencijama odloženo je oko 250.000 m3 isključivo opasnog otpada, kao što su kiseli gudron (110.000 m3), otpadni katran (30.000 m3), acetilenski mulj (35.000 m3), rabljena ulja (30.000 m3), talozi spremnika za naftu i naftne proizvode (15.000 m3), otpadna otapala, ulja za rezanje i drugi tekući otpad (30.000 m3).

Za razdoblje od posljednjih dvadesetak (1990.-2015.) godina nema evidencije. Odokativnom metodom utvrđujem da su građani ovdje bacali sve što im nije trebalo - stare lancune, stare štednjake, frižidere, lojtre, boce, kante i prezervative - i sve na tone… Stari (jugo)podaci su prilično točni jer su dio projekta za izradu studije o utjecaju na okoliš i sanaciji jame. Sve je tu u stručnoj studiji lijepo pobrojano te je objašnjeno da se radi tek o jednom mjestu u lijepoj nam domovini koje bi trebalo počistiti. Rokovi i načini plaćanja radova, sve je u tančine objašnjeno i proračunato do posljednje lipe.

FOTO Fićo i klupica šalju bitnu poruku! 

Ugrubo, sanacija bi koštala od 25 do 32 milijuna eura. Koliko je to lipa u ovaj tekst ne bi stalo. Nije navedeno kakve posljedice za naše zdravlje ostavlja sadržaj ove jame kao i nevažan podatak do kada ce ovakvo stanje potrajati.

Ponekad more oko Opatije ima čudne masne mrlje nepoznatog porijekla, a i zrak nakon jakih kiša u Rijeci vonja nekako drugačije. Vjerovatno ce to osjetiti svi oni koji su uspjeli spojiti katolički blagdan Svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi kristove ( Tjelovo ) i pridodati mu Svjetski dan zaštite okoliša i uputiti se prema Kvarneru na blagdanski vikend u netaknutu prirodu.

Prvi susjed ove jame je Ismet Đurđevik kojemu je jedina briga da netko od djece ne upadne u ovu kataklizmičku rupu rođeni je optimist. Iako ga do crnog bezdana djeli tek nekoliko metara i iako ga gleda dvadesetak godina nada se da ce uskoro dočekati dan kada ce sa svog prozora umjesto crnog bezdana vidjeti plavo more.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook