Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Eko-udruge: Proglasiti ZERP

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruge "Eko Kvarner" i "Naše more" i bivši zastupnik u Hrvatskom saboru Tonči Tadić danas su u Splitu zatražili da Vlada poštuje odluku Hrvatskog sabora te počne punu primjenu ZERP-a i na zemlje Europske unije od 1. siječnja 2008.

Predsjednik Saveza Udruge "Eko Kvarnera" Vjeran Piršić na konferenciji za novinare podsjetio je na izjavu predsjednika države Stjepana Mesića kako Hrvatska "ima potencijal za zaštitu ZERP-a".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Eko Kvarner' o pritiscima Europske komisije Slika nije dostupna Ljubljana: Nastavljaju se reagiranja na ZERP

"Ako se njegova primjena odgodi još jednom, postoji inicijativa da se zbog toga na cijelom Jadranu pokrene nacionalna peticija. Pokrenut ćemo također inicijativu jer apel upućen zastupnicima Europskog parlamenta u kojem su, osim predstavnika europskih zelenih koje podupiru hrvatske eko-udruge, i druge stranke. Zato naše stranke u zemlji trebaju pokrenuti to pitanje u Europskom parlamentu preko njima srodnih stranaka jer je očito da su Europsku uniju u slučaju hrvatskoga proglašenja ZERP-a izmanipulirale Italija i Slovenija", kazao je Piršić.

Dr. Ivo Šimunović, predsjednik Udruge "Naše more", drži da je ZERP hrvatski teritorij i o tome tko se njime može koristiti i tko će imati jurisdikciju nad njim ne treba ni raspravljati, kazao je Šimunović.

Ocijenio je kako rasprava o ZERP-u, bez otočnih predstavnika šteti Hrvatskoj jer upravo ti ljudi znaju što je najbolje za otoke.

Tonči Tadić kao pridruženi član "Eko Kvarnera" pozvao je hrvatske znanstvenike koji su dva dana raspravljali o ZERP-u da potpišu izjavu za novu Vladu sa zahtjevom da neodgodivo primijeni ZERP od 1. siječnja 2008.

"Danas je Jadransko more u velikim teškoćama jer je riblji fond dobrano izlovljen, a u slučaju tankerske nezgode Hrvatska ne može dobiti odštetu jer se to još smatraju međunarodne vode. Mora se početi primjenjivati ZERP na sve članice Europske unije jer se on primjenjuje i na sve članice Ujedinjenih naroda i međunarodno pravo ne poznaje takvu diskriminaciju", rekao je Tadić.

Naglasio je kako su Italija i Slovenija jednostrano proglasile
zaštićeni ekološki pojas, a Hrvatskoj istodobno niječu to pravo. Svaka odgoda proglašenja ZERP-a velika je šteta za Hrvatsku, rekao je Tadić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene