Nedavno je u jednoj jami na Velebitu otkriven led star 3500 godina. Do njega se u utorak probila ekipa Nove TV.

Galerija


U jami na Sjevernom Velebitu krije se led star tri i pol tisućljeća, što je tek jedna od zasad otkrivenih tajni toga masiva.

Vezani članci Zimske ljepote - 2 Snimili čarobne prizore zimskih ljepota kako bi svi mogli uživati u snijegu i ledu sa sigurne udaljenosti Jelen na jezeru Jelen zaglavio nasred smrznutog jezera, pogledajte kako su ga na kraju uspjeli spasiti

"Svake godine imamo istraživanja na području parka. Uvijek se pronađe novi kanal u novoj jami ili se pronađe nova životinjska vrsta", rekao je Branimir Šajatović, geolog NP-a Sjeverni Velebit.

Ekipa Nove TV do novootkrivene jame stigla je nakon sat vremena vožnje terenskim vozilom, sat i pol hoda te dvadesetak minuta spuštanja. Znanstvenici koji su istraživali velebitsko podzemlje nakon stručne analize došli su do zaključka da je led u dubinama te jame star više tisućljeća.

"Uzeli smo uzorke lišća i grana koje su pale u vrijeme taloženja tog leda i na neki način predstavljaju vremenski marker za to područje", rekao je prof. dr. sc. Neven Bočić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Ovo otkriće mađarsko-hrvatskog znanstvenog tima vjerojatno će potaknuti nova istraživanja.

"Led u jamama jako je dobra paleoklimatska arhiva. U njemu pomoću raznih parametara možemo otkriti u neke paleokolišne promjene šireg područja", rekao je prof. dr. sc. Bočić.

Surova velebitska zima još nije ni počela, a ta je planina već nedostupna ljudima. Do proljeća, kada će se ponovno moći uživati u njezinim ljepotama, ona će se moći vidjeti uz pomoć moderne tehnologije u Kući Velebita, muzeju nacionalnog parka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr