Nedavno je u jednoj jami na Velebitu otkriven led star 3500 godina. Do njega se u utorak probila ekipa Nove TV.

Galerija


U jami na Sjevernom Velebitu krije se led star tri i pol tisućljeća, što je tek jedna od zasad otkrivenih tajni toga masiva.

Vezani članci Fail Pazite gdje parkirate! Zaboravio da s krovova vreba snijeg i led pa naučio važnu lekciju Slika nije dostupna Gori već 10 dana: "Vatrogasci čine sve što mogu, ali Velebit je nepredvidljiv"

"Svake godine imamo istraživanja na području parka. Uvijek se pronađe novi kanal u novoj jami ili se pronađe nova životinjska vrsta", rekao je Branimir Šajatović, geolog NP-a Sjeverni Velebit.

Ekipa Nove TV do novootkrivene jame stigla je nakon sat vremena vožnje terenskim vozilom, sat i pol hoda te dvadesetak minuta spuštanja. Znanstvenici koji su istraživali velebitsko podzemlje nakon stručne analize došli su do zaključka da je led u dubinama te jame star više tisućljeća.

"Uzeli smo uzorke lišća i grana koje su pale u vrijeme taloženja tog leda i na neki način predstavljaju vremenski marker za to područje", rekao je prof. dr. sc. Neven Bočić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Ovo otkriće mađarsko-hrvatskog znanstvenog tima vjerojatno će potaknuti nova istraživanja.

"Led u jamama jako je dobra paleoklimatska arhiva. U njemu pomoću raznih parametara možemo otkriti u neke paleokolišne promjene šireg područja", rekao je prof. dr. sc. Bočić.

Surova velebitska zima još nije ni počela, a ta je planina već nedostupna ljudima. Do proljeća, kada će se ponovno moći uživati u njezinim ljepotama, ona će se moći vidjeti uz pomoć moderne tehnologije u Kući Velebita, muzeju nacionalnog parka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr