Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronađen na Sjevernom Velebitu

Otkriće koje će potaknuti nova istraživanja: Ekipa Dnevnika Nove TV probila se do jame u kojoj je 3500 godina star led

Ekipa Nove TV probila se do jame na Sjevernom Velebitu u kojoj je 3500 godina star led (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Ekipa Nove TV probila se do jame na Sjevernom Velebitu u kojoj je 3500 godina star led (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ekipa Nove TV probila se do jame na Sjevernom Velebitu u kojoj je 3500 godina star led (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ekipa Nove TV probila se do jame na Sjevernom Velebitu u kojoj je 3500 godina star led (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ekipa Nove TV probila se do jame na Sjevernom Velebitu u kojoj je 3500 godina star led (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ekipa Nove TV probila se do jame na Sjevernom Velebitu u kojoj je 3500 godina star led (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ekipa Nove TV probila se do jame na Sjevernom Velebitu u kojoj je 3500 godina star led (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Ekipa Nove TV probila se do jame na Sjevernom Velebitu u kojoj je 3500 godina star led (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ekipa Dnevnika Nove TV na sjevernom Velebitu (Foto: Marko Balen/DNEVNIK.hr) - 21 Ekipa Dnevnika Nove TV na sjevernom Velebitu (Foto: Marko Balen/DNEVNIK.hr) - 21 Foto: Marko Balen/DNEVNIK.hr +19 Ekipa Dnevnika Nove TV na sjevernom Velebitu (Foto: Marko Balen/DNEVNIK.hr) - 20 Galerija 1/24 >>
Nedavno je u jednoj jami na Velebitu otkriven led star 3500 godina. Do njega se u utorak probila ekipa Nove TV.

U jami na Sjevernom Velebitu krije se led star tri i pol tisućljeća, što je tek jedna od zasad otkrivenih tajni toga masiva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vatra i u nacionalnom parku Gori već 10 dana: "Vatrogasci čine sve što mogu, ali Velebit je nepredvidljiv" Slika nije dostupna Vatrena fronta od 7 km I dalje gori na Velebitu, vatra zahvatila i dio nacionalnog parka

"Svake godine imamo istraživanja na području parka. Uvijek se pronađe novi kanal u novoj jami ili se pronađe nova životinjska vrsta", rekao je Branimir Šajatović, geolog NP-a Sjeverni Velebit.

Ekipa Nove TV do novootkrivene jame stigla je nakon sat vremena vožnje terenskim vozilom, sat i pol hoda te dvadesetak minuta spuštanja. Znanstvenici koji su istraživali velebitsko podzemlje nakon stručne analize došli su do zaključka da je led u dubinama te jame star više tisućljeća.

"Uzeli smo uzorke lišća i grana koje su pale u vrijeme taloženja tog leda i na neki način predstavljaju vremenski marker za to područje", rekao je prof. dr. sc. Neven Bočić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Ovo otkriće mađarsko-hrvatskog znanstvenog tima vjerojatno će potaknuti nova istraživanja.

"Led u jamama jako je dobra paleoklimatska arhiva. U njemu pomoću raznih parametara možemo otkriti u neke paleokolišne promjene šireg područja", rekao je prof. dr. sc. Bočić.

Surova velebitska zima još nije ni počela, a ta je planina već nedostupna ljudima. Do proljeća, kada će se ponovno moći uživati u njezinim ljepotama, ona će se moći vidjeti uz pomoć moderne tehnologije u Kući Velebita, muzeju nacionalnog parka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene