Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdravstvena mreža

Kako do lijekova? E-Recept izdan u Hrvatskoj vrijedi i u nekoliko zemalja Unije, a uskoro i u cijeloj EU

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
E-Recept izdan u Hrvatskoj sada vrijedi u četiri zemlje Europske unije, a od 2025. godine vrijedit će u svima,

Španjolsko ministarstvo zdravstva ovaj je tjedan obavijestilo svoje građane da su Španjolci uključili sve svoje autonomne zajednice u prekograničnu zdravstvenu mrežu Europske unije pod nazivom E-Health Network te su izričito spomenuli Hrvatsku kao jednu od nekoliko država članica EU u kojoj hrvatski liječnici mogu pristupiti zdravstvenim kartonima španjolskih državljana. Isto tako, nađu li se u Hrvatskoj, Španjolci također mogu preko svojih e-recepata podići lijek u hrvatskim ljekarnama.

Hrvatska se odavno nalazi u sustavu prekogranične zdravstvene mreže EU pa liječnici u Portugalu, Češkoj, Luksemburgu, Francuskoj, Malti i Španjolskoj već neko vrijeme mogu pristupati podacima o pacijentu iz Hrvatske te dohvaćati osnovne podatke iz njegova liječničkog kartona, ako hrvatski građani u tim zemljama zatraže neplaniranu zdravstvenu skrb, piše Večernji list.

Pročitajte i ovo Požari zahvatili Britansku Kolumbiju Užas u Britanskoj Kolumbiji FOTO/VIDEO Vatrena apokalipsa ne posustaje, evakuirano više od 35.000 ljudi: ''Očekujemo teške dane''

Pročitajte i ovo Nepokošena trava u Zagrebu - 3 raste trava zelena Zagreb je opet nepokošeni grad, a sada im je opravdanje još bizarnije od onog da kosilice ne rade po kiši i vlazi

Hrvatski građani koji putuju u Finsku, Estoniju, Portugal i Španjolsku zasad mogu samo u te četiri zemlje podići i lijekove u njihovim ljekarnama preko e-recepta koji im je izdao njihov obiteljski liječnik u Hrvatskoj. Prekogranična zdravstvena mreža Europske unije trebala bi u svom punom opsegu zaživjeti do 2025 godine.

Kad je riječ o hrvatskim građanima i zdravstvenim osiguranicima, mogućnost podizanje lijeka u inozemstvu te dohvaćanja osnovne medicinske dokumentacije dostupna je samo osobama koje su dale suglasnost za takvu razmjenu putem hrvatskog Portala zdravlja, koji je sastavni dio hrvatske elektronske usluge e-građani. Dakle, bez takve privole, Hrvati neće moći podizati svoje lijekove izvan Hrvatske. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene