Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Olakšavanje učenja

E-lektira: Učenici oduševljeni, književnici zgroženi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djeca sve više slobodnog vremena provode pred računalom, a sada će za to imati i razlog više. S novom školskom godinom, elektronička lektira trebala bi im olakšati učenje.

Smatrali su to u Ministarstvu obrazovanja kada je projekt pokrenut. No pisci se ljute i tvrde 'knjiga je knjiga'. Liječnici upozoravaju roditelje na posljedice dugog boravka pred računalom. Tea Budišić sate provodi pred računalom i nije iznimka, već pravilo. Umjesto ukoričen, Držićev Dundo Maroje na internetu. Ona ga je pročitala i oduševljena je. 'Ne moramo posuđivati, ne moramo se obvezati da ćemo vratiti na vrijeme, zakasninu, tako da je to puno bolje,' rekla je Tea. E-lektiru čita kao i knjišku, kaže, jednostavno mišem lista stranice. I što je još bolje, sadržaj je obogaćen zvučnim efektima i video zapisima. 'Mogu, što se tiče Dundo Maroja, vidjeti isječke kako su neki ljudi glumili, više si mogu predočiti tu lektiru te je bolje svatiti,' dodala je Tea.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna samostalno odlučivati Anketa o izbornoj lektiri iznjedrila popis preporuka: Evo što je s izbacivanom Ježevom kućicom Lovro Krsnik i Ježeva kućica (Foto: Instagram) 8. dan Mladi redatelj odlučio svojim primjerom pokazati da dječji klasici nikada neće biti napušteni: Danima pred Vladom čita lektire

Za oko je zdravija klasična lektira od elektroničke, pa oftalmolozi ipak preporučuju papir. Dulje čitanje na monitoru može izazvati smetnje. 'Može dovesti do crvenila očiju, osjećaja kao pijeska u očima, jedne nelagodne u očima, osjećaja kao da trebamo protljati oči što su ustvari znaci zamora i sušenje površine oka,' rekao je oftamolog Dražen Gragić. E-lektirom nisu oduševljeni ni pisci. Knjiga je integralno umjetničko djelo, napominje Željko Hercigonja, autor knjiga za djecu i mlade. 'Mislim da su ovi novi mediji, nove tehnologije, uvjetno rečeno, zagadile naš život. Knjiga nije samo pisani sadržaj nego i grafičko oblikovanje i nosi poruku, ima srce i dušu,' rekao je Hercigonja. Tea se neće odreći e-lektire, gdje će naći i objašnjenja, rječnik i sve što joj treba. Ali slaže se, knjiga je knjiga.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene