Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

8. dan

Mladi redatelj odlučio svojim primjerom pokazati da dječji klasici nikada neće biti napušteni: Danima pred Vladom čita lektire

Lovro Krsnik i Ježeva kućica (Foto: Instagram)
Lovro Krsnik i Ježeva kućica (Foto: Instagram) Foto: instagram
Lovro Krsnik, mladi kazališni redatelj, već sedam dana zaredom "kampira" pred Vladom i nekoliko sati dnevno - čita lektire. Naslovi poput "Ježeva kućica", "Pipi duga čarapa" i "Dnevnik Anne Frank" izbačeni su s popisa obvezne lektire za osnovnoškolce, pa ih je Lovro odlučio svojim miroljubivim protestom vratiti u središte pozornost i pokazati koliko su one zapravo bitne.

"Dnevnik Anne Frank", "Mali princ" i "Ježurka Ježić" samo su neka od djela koja nisu našla svoje mjesto u novom kurikulumu Hrvatskog jezika. Neka od njih do sada su bila dio proširenog popisa djela za cjelovito čitanje, a sada više nisu. Neka druga su pak, kao što je to kultna "Ježeva kućica", isparila s preporučenog popisa. 

Pročitajte i ovo Sajam Interliber LOŠE VIJESTI U GODINI ČITANJA Otkazan još jedan festival knjiga: Prošle godine je preskočen zbog koronavirusa, a sada je opet pod upitnikom Slika nije dostupna Lektire nisu ključne Put do Dostojevskog popločen je "Ježevom kućicom": ''Mene čudi što su sada svi u panici''

Kazališni redatelj Lovro Krsnik već sedam dana odlazi na Markov trg pred Vladu i mirno čita upravo ta "degradirana" djela, uz koja je i sam odrastao i za koja smatra da su od neprocjenjive važnosti. Akcija koju je pokrenuo zove se #idaljecitam te se može popratiti na instagramu i Facebooku, gdje Lovro svakog dana uživo prenosi svoje čitanje ispred Vlade. 

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

DAN ŠESTI #idaljecitam #pipidugacarapa Jučer su mi se na čitanju pridružila 2 policajca i 4 građana. Ukupan broj zainteresiranih do sad iznosi. 6 službenih osoba 8 građana Dok sam bio mali Pipi je bila tu za mene. Sada je vrijeme da ja budem tu za nju. Ako i vi i dalje čitate neku od knjiga dovedenih u pitanje, ma gdje god bili, stavite #idaljecitam uz svoju sliku ili snimku čitanja i popratite instagram profil projekta. https://www.instagram.com/idaljecitam Danas sam tu do 14:30 sati i #idaljecitam #pipidugačarapa #pipilongstocking #astridlindgren #pippilangstrumpf Od 15.veljače 2019. ispred zgrade Vlade na Markovom trgu, pročitao sam: 1. Malog Princa 2. Ježevu kućicu 3. 4.

Objavu dijeli idaljecitam (@idaljecitam)

"Potaknuo me građanski revolt da su ta djela, koje stvarno smatram klasičnima i s kojima sam i sam kao dijete odrastao, postala tema javnih prijepora, gdje se počelo popitivati njihovo mjesto u tom osnovnom popisu knjiga koje bi djeca kroz školovanje trebala proći. Iz inata mi je došlo da im na najjednostavniji način, koji je ujedno i najpitomiji i koji ne može izazvati nikakve negativne reakcije, a to je upravo čitati knjige, dam opet taj medijski prostor u pozitivnom i afirmativnom smislu, za koji mislim da one zaslužuju", objasnio je u razgovoru s nama Lovro. 

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

DAN TREĆI I DALJE ČITAM... Upravo je 14 sati i startam s čitanjem na glas od 40. strane Malog princa, pa do kraja knjige. Od petka 15.veljače 2019. svaki dan po sat vremena na Markovom trgu ispred Vlade na glas čitam jednu od izbačenih lektira. Za vrijeme prošlog live videa me policajac po drugi put u dva dana legitimirao, no bio sam zadovoljan. Imao sam barem nekoga kome #idaljecitam Malog princa. Zašto to radim? Mali princ je bio tu za mene dok sam odrastao. Sada je vrijeme da ja budem tu za njega. Sutra krećem s novom knjigom. Čitat ću dok ne pročitam SVE IZBAČENE KNJIGE ili dok se one ne vrate u propisanu lektiru. Ako i vi i dalje čitate neku od njih, ma gdje god bili, stavite #idaljecitam uz svoju sliku ili snimku i popratite instagram profil projekta. https://www.instagram.com/idaljecitam Danas sam tu do 15sati i #idaljecitam #maliprinc #littleprince #antoinedesaintexupery

Objavu dijeli idaljecitam (@idaljecitam)

Reakcije kaže, uživo nisu mnogobrojne, ali su vrlo pozitivne. Njegova akcija za sada nema mnogo slijedbenika, barem ne onih koji bi mu se uživo pridružili u čitanju, ali kaže kako svi smatraju njegov pokret simpatičnim. 

"Danas je sedmi dan kako ću ići čitati i reakcije su pozitivne. Više su pozitivne preko društvenih mreža nego uživo jer evo u šest dana mi je prišlo deset građana koji su došli na temelju mojih objava i šest službenih lica.
Službene me osobe naravno moraju provjeravati jer je to njihov posao, tako da tu nema nikakvog antagonizma, na neki način čak sve skupa ispada i simpatično. Dok oni meni provjeravaju osobnu, ja naivno nastavljam čitati pa onda sve to ispada kao simpatičan skeč. Nisam imao apsolutno nikakva negativna iskustva, oni provjeravaju, ja čitam. Svatko radi svoj posao", objašnjava atmosferu na Markovu trgu. 

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

DAN DRUGI I DALJE ČITAM... Upravo je 8:30 sati i startam s čitanjem na glas od 20. strane Malog princa. Od petka 15.veljače 2019. svaki dan po sat vremena na Markovom trgu ispred Vlade na glas čitam jednu od izbačenih lektira. Jučer me policajac legitimirao i tražio da mu pokažem sadržaj ruksaka, a ujedno sam se skroz smrznuo jer se za sat vremena stajanja u hladu ipak treba malo bolje obući, a to je utjecalo i na brzinu čitanja. Nitko se nije zaustavio da mu čitam, osim jedne djevojčice, koju je majka ubrzo povukla dalje za ruku. Zašto to radim? Mali princ je bio tu za mene dok sam odrastao. Sada je vrijeme da ja budem tu za njega. Kao i za Sadako, Pipi dugu čarapu, Heidi, Petra Pana, Anu Frank, Dr. Dollitla... Čitat ću dok ne pročitam SVE IZBAČENE KNJIGE ili dok se one ne vrate u propisanu lektiru. Ako i vi i dalje čitate neku od njih, ma gdje god bili, stavite #idaljecitam uz svoju sliku ili snimku i popratite instagram profil projekta. https://www.instagram.com/idaljecitam Danas sam tu do 9:30sati i #idaljecitam #maliprinc #littleprince #antoinedesaintexupery

Objavu dijeli idaljecitam (@idaljecitam)

Sve je krenulo iz revolta, inata, ali i plemenite pobude. 

"Mislim nastaviti dokle god osjećam da to ima smisla. Mislim da ljudima treba vratiti vjeru u čitanje i vjerujem da je ta sila, uzlazna putanja što se tiče društvenih kretanja, moguća jer ako svaka generacija raskine ili odbaci neki dio za koji su se prijašnje generacije borile kao za civilizacijske dosege, onda stvarno ne znam gdje ćemo stići", odgovara na pitanje o tome koliko dugo planira čitati pred Vladom. 

"Svojim primjerom htio sam pokazati da se kontinuiranim radom i primjerom možda može nešto postići, pomaknuti ili barem postaviti pitanje", zaključuje. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene