Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Đapić: 'Na korak smo do rješenja o formiranju gradske vlasti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HSP-a Anto Đapić izjavio je danas u Osijeku kako bi se sutra mogli finalizirati razgovori HSP-a, HNS-a i SDP-a o formiranju osječke gradske vlasti te da su stranke "na korak do rješenja" ovoga pitanja.

Da su bliže formiranju gradske vlasti, potvrdili su i predstavnici HNS-a i SDP-a, no nitko nije iznio detalje današnjih razgovora, ističući da se konkretizacija očekuje sutra.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Đapić se okrenuo strankama lijevog centra Slika nije dostupna Konstituirajuća sjednica osječkoga Gradskog vijeća 27. prosinca

Nakon današnjeg sastanka s predsjednikom osječkog HNS-a Ivanom Vrdoljakom i predsjednicom osječkog SDP-a Biljanom Borzan Đapić je kazao novinarima kako su konzultacije, obavljene proteklih nekoliko dana, dovele do toga da bi se sutra mogla finalizirati glavnina odnosa između ovih stranaka, dodavši da je "veliki optimist" i da bi pregovori sutra "mogli i završiti".

Na novinarski upit tko je u pregovorima bio popustljiv, Đapić je kazao kako su sve strane, na određeni način, odstupile od nekih ranijih stajališta, dodavši kako će "sa svoje strane nastojati učiniti maksimum, koji je u ovome trenutku moguć", a da se čelnici HNS-a i SDP-a još konzultiraju sa svojim strankama.

Đapić nije želio konkretnije govoriti o pojedinostima, kazavši kako je dogovoreno da će se javnost o tome izvijestiti sutra, i ponovio kako je moguće da "Osijek možda sutra dobije gradsku vlast".

Predsjednik osječkoga HNS-a Ivan Vrdoljak rekao je novinarima kako su stranke, nakon današnjeg razgovora, bliže formiranju gradske vlasti, ali da se "sutra očekuje konkretizacija".

Na novinarski upit je li Đapić odustao od dužnosti gradonačelnika, što je bio jedan od njegovih uvjeta za dogovor, Vrdoljak je kazao kako je to jedna od tema koja će se sutra definirati, i o njoj izvijestiti javnost, dodavši kako to nije jedina tema o kojoj stranke razgovaraju.

Vrdoljak nije želio komentirati neslužbene informacije po kojima bi, u slučaju Đapićeva odustajanja, kandidat za gradonačelnika bio predsjednik osječkoga HSP-a Gordan Matković, a Đapić bi preuzeo dužnost predsjednika Gradskog vijeća, a na novinarski upit postoji li neka tema o kojoj postoji apsolutno neslaganje između ovih stranaka, kazao je da takva tema ne postoji.

Dodao je kako za sada nema namjeru ponovno razgovarati s predstavnicima HDSSB-a i HDS-a, s kojima se nedavno sastao, ali da će ih izvijestiti o tijeku današnjih razgovora.

Predsjednica osječkoga SDP-a Biljana Borzan kazala je da su "neke stvari definirane", da se očekuje razrada još nekih pojedinosti, ali da će se raditi tako "da Osječani što prije dobiju vlast".

Podsjetila je da je uvjet SDP-a za početak pregovora bio da HSP, uz svojih 9 vijećnika, osigura potporu još barem jednog vijećnika, čime bi se uz 3 SDP-ova mandata, stvorila većina u Gradskom vijeću. Dodala je kako je definitivno jasno "da takva politička volja postoji i da se sada kreće u finalizaciju".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene