Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Đapić se okrenuo strankama lijevog centra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon neuspješnih pregovora s HDZ-om, Anto Đapić se u Osijeku okrenuo strankama lijevoga centra.

Od osječkoga SDP-a i koalicije HNS-HSU pravaši očekuju pozitivan odgovor.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Liste se predaju do petka Novčane kazne prijete strankama koje se ne budu pridržavale ovog pravila Ivica Puljak, gradonačelnik Splita Moguća koalicija s DP-om? Puljak za Dnevnik Nove TV: "Prvi cilj je maknuti HDZ, a potom od Hrvatske napraviti modernu europsku zemlju"

Za bivše pregovarače, HDZ-ovce, Đapić tvrdi da su ga samo zavlačili, jer su i prije izbora imali dogovor s HDSSB-om. Đapić je uvjeren da će s osječkom ljevicom vrlo brzo postići dogovor oko formiranja nove vlasti. 

'Ukoliko uspiju razgovori as njima, ukoliko si pružimo ruku, za nas je formiranje vlasti u gradu Osijeku završeno. Nema nikakve šanse da mi s ovim pregovorima vršimo pritisak na HDZ', kazao je Đapić.  

Sanader: Vodstvo stranke prihvatit će odluku osječkog HDZ-a

Premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader izjavio je danas da će vodstvo stranke, vezano za formiranje vlasti u Osijeku, prihvatiti odluku Gradskog odbora HDZ-a u Osijeku.

"Mi u HDZ-u poštujemo načelo supsidijarnosti i prema tome, sve ono što odluči Gradski odbor HDZ-a u Osijeku, vodstvo stranke će prihvatiti", kazao je Sanader novinarima u hotelu Westin gdje je zajedno s predsjednikom Republike Stipom Mesićem sudjelovao na Danu poduzetnika kojega organizira Hrvatska udruga poslodavaca.

"Đapić svašta kaže i ostane živ", kratko je odgovorio Sanader na upit je li točno, kao što kaže predsjednik HSP-a Anto Đapić, da je tražio da dužnost osječkog gradonačelnika pripadne HDZ-ovom kandidatu Miroslavu Škori.

U izjavi novinarima predsjednik Republike i predsjednik Vlade najavili su da će se ovih dana naći oko pitanja priznanja Kosova.

"To je odluka koja je u državnom interesu, pa prema tome, mi ćemo tu odluku donijeti kada procijenimo da je ona za Hrvatsku važna", kazao je Mesić.

Premijer Sanader odgovorio je i na pitanja novinara o hrvatskom prijedlogu Sloveniji i Italiji vezano za Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP).

Naš prijedlog je bio da se dogovori s Talijanima da mogu loviti ali uz poštovanje pravila Hrvatske koja vrijede u ZERP-u i uz kompenzaciju, koja može doći iz Europske komisije, objasnio je premijer.

Istaknuo je da je za Sloveniju prijedlog bio da se još jedanput zajedničkom izjavom, bilo Vlade, bilo Sabora, bilo obje zemlje, potvrdi da ZERP ne prejudicira granice.

Na upit čeka li još odgovor, Sanader je kazao kako je dogovor da će se nastaviti ti razgovori.

Sad imamo dogovor da ćemo nastaviti ove razgovore, kao što ste čuli i od samoga predsjednika Europske komisije Jose Manuela Barrosa, da ćemo posebno voditi računa o čuvanju ribljeg fonda kada je riječ ne samo o teritorijalnim vodama, što nema veze sa ZERP-om, već u onom dijelu koji ide izvan teritorijalnog mora, kad je riječ o Jabučkoj kotlini, da ćemo za naše ribare i riblju flotu i ostale koji su u tom kompleksu dobiti neka sredstva Europske komisije. Na tome ćemo raditi i pokušat ćemo postići dogovor u europskom duhu s ovim dvjema zemljama i Europskom komisijom, kazao je premijer Sanader.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene