Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnik HSP-a Anto Đapić izjavio je danas kako ne vjeruje da će jedan pravaški mandat odlučivati o tome tko će sastaviti novu vladu, ali i istaknuo kako su mogući pregovori s HDZ-om bude li toj stranci za formiranje vlasti nedostajao jedan, 77. zastupnički glas.


"Znate kakvi su trenutni odnosi među nama (HSP-HDZ), ali pošto smo stranke desnog centra, sve je moguće. No, mislim da će se vlada sastaviti bez HSP-a, bila ona desnog ili lijevog centra", rekao je Đapić nakon konzultacija u Uredu predsjednika odgovarajući na novinarski upit hoće li se pravaši, bude li HDZ-u za parlamentarnu većinu nedostajao jedan glas, prikloniti toj stranci.

Vezani članci Slika nije dostupna Đapić: Mesić mora odgovarati zbog izdaje Slika nije dostupna 'Ako nas netko želi istjerati iz koalicije neka to javno kaže'

Upitan bi li HSP-u za potporu vladi bio problem ako bi u njoj bio SDSS, odgovorio je kako se protivi izjavama iz SDSS-a da nova vlada treba biti po njihovoj mjeri. Dodao je da HSP-u ne bi bila prihvatljiva vlada koja bi pristala na SDSS-ove uvjete.

Predsjedniku države Stjepanu Mesiću danas je, kao kaže, prenio HSP-ov stav da mandat za sastavljanje vlade prvo treba povjeriti relativnom izbornom pobjedniku, odnosno HDZ-u, a ne uspije li HDZ okupiti većinu, tada bi mandatara trebao odabrati u stranci koja ima najviše mandata bez zastupnika manjina.

Đapić, naime, drži da nacionalne manjine ne bi trebale odlučivati o tome tko će sastaviti novu vladu, jer bi to, kaže, imalo negativne posljedice, već da bi se svih osam manjinskih zastupnika trebalo svrstati uz vladajuću većinu.