Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povjerenica Europske unije

KOMENTAR IZ EU 'Ne možemo odobriti projekte koji su nezreli i koji nisu visoko kvalitetni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Dubrovniku je počeo prvi godišnji forum Strategije Europske unije za jadransko-jonsku regiju.

Stotinjak gospodarstvenika na jednom mjestu - biznis to biznis. Dubrovnik, mjesto za poslovne dogovore. Hrvatska, Slovenija, Italija, Grčka - članice EU i nečlanice Albanija, Bih, Crna gora i Srbija - okupljene u jadransko jonskoj strategiji danas su potpisale Dubrovačku deklaraciju.

Pročitajte i ovo Turizam na Pelješcu, ilustracija - 1 15.000 vozila na dan Kako je Pelješki most olakšao sezonu na jugu, a skočila je i potražnja za nekretninama Pelješki most Poskupljenje građevinskog materijala Konačna cijena za Pelješki most bit će puno veća: Pogledajte koliko Hrvatska još mora platiti

'Deklaracijom smo se obvezali raditi za područje koje mora biti prosperitetno, područje u kojem će ojačati gospodarski rast s poduzećima koja stvaraju poslova osobito za mlade ljude i s integriranom infrastrukturom', rekao je ministar Miro Kovač.

Prometna povezanost, plavi rast, okoliš i održivi turizam četiri su glavne točke za ovih osam zemalja. 'Europski fondovi neće riješiti sve probleme i izazove iz ove strategije ali mogu omogućiti osmišljavanje, razvoj i provedbu projekata koji će privući i privatne ulagače', kaže ministar Tolušić.

No kada je u pitanju Pelješki most Hrvatska računa na europske fondove. No hoćemo li dobiti novac, ovisi o kvaliteti projekta. 'Od tog projekta cijela će regija imati koristi, bit će povezana, ali opet ne možemo odobriti projekte koji su nezreli i koji nisu visoko kvalitetni, to ovisi o hrvatskoj Vladi. Koliko sam shvatila, projekt bi trebali prijaviti u lipnju, pričekajmo i vidjet ćemo', kaže Corina Cretu, Povjerenica Europske unije za regionalnu politiku.

Česte su kritike bile i na račun bivše Vlade o povlačenju novca iz EU fondova, što iz Bruxellesa, što od strane nove Vlade.

'Odlično sam surađivala s bivšom Vladom, jako dobru komunikaciju imam i s ovom Vladom. Nije pošteno sve svaliti na leđa jedne Vlade, radi se o kompliciranom procesu, svaka Vlada u početku ima poteškoće', dodaje Cretu.

No bez obzira na vlade - Hrvatska, poručuje Cretu, ima njenu punu podršku - umrežite institucije, nađite stručnjake, pišite kvalitetne projekte i novca će biti.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene