Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak razgovarao je s kriminalistom Dubravkom Klarićem, koji je i sam 40 godina proveo u raznim policijskim odjelima i bio operativac. Klarić smatra da je smjena vrha policije nakon pljačke u Heinzelovoj bila očekivana.


Ministar Vlaho Orepić je, uz njihovu suglasnost, smijenio ravnatelja policije, ali i načelinka Policijske uprave zagrebačke. Je li to očekivano i opravdano?

Očekivano i opravdano, nemamo tu što reći. To je bilo za očekivati, do koje dimenzije menadžmenta će to ići, vidjet će se kroz daljnju obradu, odnosno kroz utvrđivanje pojedinačne odgovornosti u tom cijelom kontekstu.

Četrdeset godina ste bili kriminalist. Jeste li ikad doživjeli da netko nešto ukrade iz sjedišta policije?

Vezani članci Eksplozija bankomata, ilustracija U Poreču i Taru tijekom noći eksplodirali bankomati Slika nije dostupna NAKON NOĆI U PRITVORU Počelo ispitivanje 15 uhićenih osumnjičenika u međunarodnom lancu pranja novca

Nisam. To je nevjerojatno i gledajte, može se dogoditi i dogodilo se, ali ja u svojoj kriminalističkoj praksi takvu stvar, otkad sam počeo raditi i od Drugog svjetskog rata, takvih saznanja nisam imao.

Koliko je sve to naštetilo ugledu policije? Mišljenja građana su jasna. Slažete li se s njima?

U jednoj dimenziji će svakako biti narušen ugled naše službe, međutim nije to toliko primarno ovog trenutka, jer moramo razmišljati isto tako da se uz to plijeni i droga i oružje, i otrovi raznorazni te svakakve druge stvari i onda naravno da građani postavljaju određena pitanja i nema sumnje da tu nema nekakvih propusta, ali ipak se poljulja povjerenje i to je nažalost tako. Tu ne možemo pomoći.

Da Vi vodite istragu, kog bi prvo ispitali?

Operativna saznanja kojima se barata za kriminalne skupine u svakom slučaju su ovdje relevantna. Naravno, svima je jasno da je nešto moralo i iz sustava procuriti van, no gdje i na koji način? Pazite, tu je i Državno odvjetništvo i sud, koji su isto tako nadležni za čuvanje određenih stvari koje se plijene, tako da je to jedan velik kompleks ljudi koje bi trebalo obuhvatiti obradom. Nadam se da će to i učiniti.

Vjerujete li da će se počinitelj naći brzo?

Vjerujem da će se brzo naći.