Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radikalne mjere

Dubravka Jurlina Alibegović: Uštede u trošenju sredstava dužnosnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović najavila je u srijedu uštede u trošenju sredstava namijenjenih prijevozu dužnosnika, korištenju službenih mobitela i službenim putovanjima, kojima se planira uštedjeti milijunski iznosi, koji su se dosad trošili u te svrhe.

U vladinu proceduru uskoro će biti upućene izmjene Odluke o uvjetima korištenja službenih automobila, mobilnih telefona, redovitih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja, izjavila je novinarima ministrica Jurlina Alibegović u Ministarstvu uprave, koje je pripremilo te izmjene.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rezanje troškova KOME SU ŠTO REZALI? Smještaj u hotelima s 4, a ne 5 zvjezdica, GPS i auti srednje klase Slika nije dostupna Nakon sjednice Vlade Alibegović: Odluka o smanjenju troškova je potreba i uštedjet će do 50 milijuna kuna godišnje

'Teško je reći koliko će se točno uštedjeti, ali mogu reći da se radi o velikom dijelu planiranih rashoda, odnosno do sada potrošenih sredstava u državnom proračunu. Na temelju dosad procijenjenih rashoda i podataka iz 2013. i 2014. godine i sagledavanja stanja u 2015., riječ je o oko 500 milijuna kuna koji su potrošeni za prijevoz, mobilnu telefoniju, reprezentaciju i službena putovanja', rekla je Jurlina Alibegović (Most).

Po dosad uvrđenim rashodima, rekla je, u 2015. utrošeno je 236 milijuna kuna za gorivo iz državnog proračuna proračunu, 25 milijuna kuna za mobilnu telefoniju, 288 milijuna kuna za službena putovanja (dnevnice, smještaj i avionske karte), te 20 milijuna kuna za reprezentaciju.

Po prijedlogu odluke, ministri koji su dosad ima pravo korištenja službenog automobila s vozačem 24 sata dnevno, ubuduće bi mogli koristiti službeni automobil i vozača od 6 do 22 sata radnim danom i to samo za službene potrebe. U dane vikenda i neradnim danima oni bi im bili na raspolaganju isključivo za službene potrebe.

Državnim službenicima na službenim putovanjima trošak hotelskog smještaja u Hrvatskoj bio bi ograničen do 500 kuna, a u inozemstvu do 1000 kuna. Zamjenicima ministara, koji dosad nisu imali ograničenja za telefonske račune, troškovi telefoniranja službenim mobitelom bit će ograničeni na 300 kuna, a državnim službenicima na 75 kuna.

Istaknula je da odluke vezane uz uštede imaju potporu svih ministara, premijera i potpredsjednika Vlade.

Zadaća Vlade smanjiti birokratske barijere i ubrzati procese da građani i poduzeća imaju brzu uslugu

Upitana za administrativne probleme s kojima se susreću poduzetnici i ulagači u Hrvatskoj, a o čemu je ovih dana na društvenim mrežama progovorio i Toni Katić, Hrvat s njemačkom adresom, ministrica uprave Jurlina Alibegović je istaknula kako je jedna od zadaća ove vlade "smanjiti birokratske barijere i ubrzati sve procese kako bi građani i poduzeća imali brzu, kvalitetenu i razmjerno jeftinu uslugu".

Vjeruje da će Katića primiti na razgovor njezini kolege iz Mosta, koji su ga već putem Twittera pozvali na sastanak u ured potpredsjednika Vlade Bože Petrova, vezano uz probleme s kojima se u Hrvatskoj susreću poduzetnici i ulagači.

"Svaki primjer iz prakse nam je vrlo važan. Puno se treba učiniti, dobar dio usluga se može informatizirati, prepiska između javnih tijela može ići elektronskim putem. Ministarstvo uprave već je provelo niz aktivnosti kako bi papirologiju svelo na najmanju moguću mjeru", zaključila je ministrica. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene