Državni dužnosnici u 2015. potrošili su 106 milijuna kuna za fiksno i mobilno telefoniranje. 236 milijuna kuna samo za gorivo, bez troškova kao što su registracija, gume, servisi. 288 milijuna kana za službena putovanja i 20 milijuna kuna za reprezentaciju.


Mostova ministrica Dubravka Jurlina Alibegović je stoga na Vladi izložila prijedlog rezanja troškova, što je HDZ-ova ministrica Nada Šikić nazvala nepotrebnim populizmom.

Vezani članci Andrej Plenković na sjednici Vlade Plenković: ''Ili biramo put prema zdravlju i ukidanju ograničenja ili put prema hospitalizacijama i dodatnom broju preminulih'' Tomislav Čorić Ćorić ne zna koliko se u njegovom ministarstvu ljudi nije cijepilo: "Ne želim ulaziti u intimu svojih zaposlenika. Očekujemo da se svi dionici u društvu ponašaju odgovorno"

No evo što predložene mjere i znače. Odobrit će se službena putovanja samo s nalogom za službeni put. Smještaj u hotelima do 4 zvjezdica, 5 je već previše.

Smanjuje se mjesečni limit mobitelima državnih službenika s 400 na 150 kuna, a uvode se i limiti od 400 kuna na mobitelima državnih dužnosnika II. i III. skupine. U Vladi će međutim, zvati bez limita.

Ograničava se i korištenje službenog automobila sa službenim vozačem. Ministar turizma Anton Kliman, međutim, tvrdi da su ministri prezauzeti i vikendom. "Imamo milijun sastanaka preko vikenda, ako mislite da može ministar završit radno vrijeme", kaže.

U tom smislu, uvest će se GPS u automobile, pa će se znati kud se ministri voze. Isto tako, odsad će se na sastanke ići u automobilima srednje klase.