Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PUSTI MILIJUNI

Državni tajnik otkrio koliko je sumnjivih transakcija blokirao Ured za sprečavanje pranja novca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured za sprečavanja pranja novca od 2015. do 2021. bankama je izdao 389 naloga za blokadu sumnjivih transakcija u iznosu od 327,4 milijuna kuna, rekao je u ponedjeljak u Hrvatskom saboru državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić.

U raspravi o izmjenama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić izvijestio je da je Ured za sprečavanja pranja novca otvorio 3271 predmet, od kojih je njih 1897 proslijedio nadležnim tijelima.

Govoreći o samom Zakonu, rekao je da se smanjuje prag obavještavanja Ureda za sprječavanje pranja novca o gotovinskim transakcijama s 200.000 kuna na 10.000 eura. Taj prag izjednačen je s Francuskom, Italijom i Rumunjskom, pa se očekuje da će broj prijava porasti za pet do šest puta.

Unatoč većem broju obrada transakcija, dodao je, ne očekuju se problemi u Uredu jer se podaci obrađuju automatski informatičkim alatima.

Na upit Željka Sačića (Suverenisti) o novcu koji građani drže u čarapama, Zrinušić je rekao da je prelazak na euro povijesna prilika da ga se stavi u financijske tijekove.

"Zakon predviđa da se do 15.000 kuna ne maltretira ljude i da se takvi novci prihvate, a nakon toga da se primjenjuju mjere predviđene zakonom o sprečavanju pranja novca", objasnio je.

Boris Lalovac (SDP) osvrnuo se na tržište kriptovaluta i digitalne imovine, naglasivši da na razini Europske komisije nije donesena objedinjena zakonska direktiva koja bi pratila to tržište.

"Ako stisnete na jednom mjestu, a stišće se sada što se tiče poslovanja gotovinom, prevaranti neće nastaviti tu, nego će ići na druga mjesta, ići će na tržište digitalnih valuta, kriptovaluta", upozorio je i dodao kako se tu ne radi o pojedincima, već o "mreži ljudi" koji se bave pranjem novca, što je teško kontrolirati, pa i na razini EU-a.

Bojan Glavašević (Klub zeleno-lijevog bloka) upozorio je da su građani samo u ovoj godini na prevarama vezanim uz kriptovalute izgubili više od 3,5 milijuna kuna. Slaže se da problem prevara putem kriptovaluta nadilazi mogućnosti naše zemlje te ukazuje na važnost educiranja građana.

Dalija Orešković (Centar) upozorila je kako nitko nikada ne provjerava pranje novca putem trgovačkih društava koja su osnovana s minimalnim temeljnim kapitalom, a otkupljuju potraživanja, preprodaju ih i tako zadužuju građane i pretvaraju ih u "dužničko roblje.

Uz to, upozorila je na pranje novca putem kupnje nekretnina gotovim novcem, koji država nema na svojim "radarima".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RASPRAVA U SABORU Vidović Krišto i Jandroković u okršaju: ''Klevećete i lažete! Skinite imunitet pa ću vas tužiti istu sekundu!''

Pročitajte i ovo Ilustracija Ulovljen prevarant Direktor lažirao ugovore vrijedne više od sto milijuna eura: Prao novac pa sve prebacio na svoju tvrtku u inozemstvu

Rasprava o financijskim zakonima nije pobudila velik interes kod zastupnika, pa je bila gotova do podneva.

Sabor će sjednicu nastaviti u utorak raspravom o ustavnim promjenama. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene