Hrvatska prodaje Hrvatsku. Država od istoimenog hotela u Baškoj Vodi želi zaraditi milijune. No, posljednjih godina država se nije pokazala kao dobar gospodar - tvrtke i hoteli propadaju, a investitori bježe. Posljednju slamku spasa hvata i kutinska Petrokemija, čija će sudbina biti poznata sljedećeg tjedna.

Galerija


Puni stakla, devastirani i oronuli. Tako izgleda velik dio zapuštenih hotela u državnom vlasništvu.

Vezani članci Opel Corsa (Foto: Wikipedia) Dalmatinac stavio auto u oglasnik pa umalo izgubio živce: ''Kao da prodajem Ferrari!'' Slika nije dostupna Poduzetnici željni jeftinog prostora mogli bi doći na svoje

Među posljednjima, na bubanj je stavljen hotel Hrvatska u Baškoj Vodi. Stigle su tri ponude, a Hrvatska od Hrvatske želi zaraditi najmanje 35 milijuna kuna.

"Mislim da su oni mogli postići daleko veću cijenu, ali problem je što se od rata do danas u njih ne ulaže, a upravo se tu država pokazala kao najlošiji vlasnik. Jednostavno ne privlačimo nego odbijamo potencijalne investitore", rekao je Eduard Andrić iz sindikata turizma i usluga Hrvatske.

Od lošeg upravljanja nisu stradale samo državne nekretnine, već i tvornice i poduzeća. Kutinska Petrokemija samo je jedan od gubitaša. Država uskoro više neće biti većinski vlasnik. Glavni strateški partneri Petrokemije trebali bi biti INA i PPD, a zajedno će u kutinsku tvornicu uložiti 150 milijuna kuna.

Prepreka za njihovo ulaganje više nema, budući da je Europska komisija odobrila državne subvencije kojima je riješen dug petrokemije u iznosu od 450 milijuna kuna.

U ponedjeljak će, kako nam je potvrđeno iz Nadzornog odbora tvrtke, biti objavljen javni poziv ulagačima. U srijedu, na glavnoj skupštini, sve bi trebalo biti privedeno kraju.

"Vjerujem da će sad to za nekoliko dana biti završeno i da će taj put biti realiziran i da će Petrokemija imati nove vlasnike s kojima kreće u novi život. Petrokemija regularno radi, proizvodi, isplaćuju se plaće, isporučuje se svaki dan 4000 tona gnojiva našim kupcima", kaže Đuro Popijač, predsjednik Uprave Petrokemije.

Država želi zaraditi i od prodaje Croatia airlinesa. Strateški partner trebao bi biti poznat početkom iduće godine. Prije desetak dana ministar prometa Oleg Butković rekao je: "Sad smo u odabiru konzultanta i to se priprema za prvi kvartal 2019. bez strateškog partnera i ulaska nekoga nema budućnosti."

O planovima za budućnost danas nisu htjeli u Ministarstvu državne imovine. Nedavno su se tek pohvalili kako su u prvih šest mjeseci ove godine od prodaje državne imovine i upravljanja istom zaradili više od 550 milijuna kuna. Također, državne tvrtke u tom su razdoblju, u proračun uplatile 70 milijuna kuna dobiti.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Ovo je pogled s kakvim će se uskoro buditi mnogi stambeno nezbrinuti Dubrovčani

Jako nevrijeme hara Jadranom: Olujno jugo ruši stabla, brodske linije u prekidu, zatvorene ceste