12 godina luka Ramova radila je bez dozvola. Splitsko-dalmatinska županija pokrenula je i sudski postupak za stupanje u posjed ovrhom. Vlasnici brodova do svoje imovine - ne mogu.

Galerija


Zapečaćen je ugostiteljski objekt u luci Ramova u Krvavici, a radnici su bez posla.

Vezani članci Marina Ramova u Krvavici (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sezona se zahuktava, a država zatvorila marinu: "Možda nije sve po zakonu, ali mi smo tu koncesiju plaćali" Kamp u Stobreču (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Klasični hrvatski apsurd: Split i država se spore, pa kamp u Stobreču tri godine radi bez koncesije i ne plaća naknade

"U poziciji sam takvoj da teško ću u ovim godinama naći posao. Svi traže mlađe, okretnije, življe, ali... Ne znam, eto, ne znam što bih vam rekla. Teško mi je, jako mi je teško", govori radnica Marica Erceg

Zapečaćene su i dizalice, što je austrijskog gosta šokiralo. Brod sada ne može u more.

"Došli smo ovamo i tada je došao, mislim, predstavnik države koji je rekao da je zatvoreno. Sada želimo ući, a ne možemo. Trebam brod, imamo velik problem!" uzrujan je Johannes Binder iz Austrije.

Sve se dogodilo jer je inspektor pomorskog dobra utvrdio da PŠRD "Ramova" i trgovačko društvo "Ramova" d.o.o., koje zastupa ista fizička osoba u svojstvu odgovorne osobe u obje pravne osobe, gospodarski koristi pomorsko dobro, u naravi luku posebne namjene, bez koncesije.

No u Pomorskom športsko-ribolovnom društvu kažu da su ilegalan objekt isključivo zbog čelnika općine, županije i ministarstva. "Mi cijelo vrijeme radimo po zakonu i naputstvu županije i cijelo vrijeme plaćamo koncesiju. To godišnje iznosi oko 240 tisuća kuna", objašnjava Damir Josipović iz Nadzornog odbora PŠRD-a Ramova. 

Trebalo je odmah, a ne nakon 12 godina...

Lukom su počeli upravljati 1999. i dobili su dozvolu za sportsku lučicu koja istječe 2017.

"Općina Baška voda potencirala je izgradnju sportske luke za mještane i sve goste Krvavice. U međuvremenu, mimo bilo kakvoga dogovora sportska luka izgradila je nasip bez ikakve dozvole, bez papira lukobran, napravili su luku za gotovo 300 vezova, otvorili privrednu djelatnost", govori načelnik Općine Baška Voda. 

Iz županije poručuju da je pokrenut sudski postupak za stupanje u posjed ovrhom.

"Tek od ove godine 1. 1. izmjenama Pomorskog zakonika Lučka kapetanija i Ministarstvo mora dobili su ovlasti za pečaćenje nelegalnih objekata na pomorskom dobru, tako da su oni to pravo iskoristili samim tim izmjenama zakona. A Splitsko-dalmatinska županije pokrenula je sukladno zakonskim rokovima postupak sudski", rekao je Stipe Čogelja, pročelnik odjela za turizam i pomorstvo.  

Iz luke poručuju kako im nadležne institucije žele oduzeti luku koju su uredili. Čin pečaćenja kažu trebali su napraviti odmah po isteku koncesije, a ne nakon dugih 12 godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr