Obavijesti Pretražite Navigacija
Turisti šokirani

Država zapečatila marinu: 12 godina radili bez dozvola, a sad su radnici bez posla i vlasnici brodova ne mogu do svoje imovine

Aktualno Galerija Marina Ramova u Krvavici (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Marina Ramova u Krvavici (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Marina Ramova u Krvavici (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Marina Ramova u Krvavici (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Marina Ramova u Krvavici (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Marina Ramova u Krvavici (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Marina Ramova u Krvavici (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/4 >>
12 godina luka Ramova radila je bez dozvola. Splitsko-dalmatinska županija pokrenula je i sudski postupak za stupanje u posjed ovrhom. Vlasnici brodova do svoje imovine - ne mogu.

Zapečaćen je ugostiteljski objekt u luci Ramova u Krvavici, a radnici su bez posla.

Pročitajte i ovo Žnjan - 2 ''Baš bezveze'' Grad je dobio zeleno svjetlo za Splićanima jako važnu lokaciju, građani imaju velika očekivanja: ''Ja bih voljela vidjeti sadržaje za djecu'' Maritimni centar izvrsnosti u Rijeci - 4 NAJMODERNIJA MARINA U HRVATSKOJ Niče tehnološko čudo usred Rijeke, vrijednost projekta veća od milijardu kuna! "Zapošljava se hrvatska pamet koja ostaje u zemlji"

"U poziciji sam takvoj da teško ću u ovim godinama naći posao. Svi traže mlađe, okretnije, življe, ali... Ne znam, eto, ne znam što bih vam rekla. Teško mi je, jako mi je teško", govori radnica Marica Erceg

Zapečaćene su i dizalice, što je austrijskog gosta šokiralo. Brod sada ne može u more.

"Došli smo ovamo i tada je došao, mislim, predstavnik države koji je rekao da je zatvoreno. Sada želimo ući, a ne možemo. Trebam brod, imamo velik problem!" uzrujan je Johannes Binder iz Austrije.

Sve se dogodilo jer je inspektor pomorskog dobra utvrdio da PŠRD "Ramova" i trgovačko društvo "Ramova" d.o.o., koje zastupa ista fizička osoba u svojstvu odgovorne osobe u obje pravne osobe, gospodarski koristi pomorsko dobro, u naravi luku posebne namjene, bez koncesije.

No u Pomorskom športsko-ribolovnom društvu kažu da su ilegalan objekt isključivo zbog čelnika općine, županije i ministarstva. "Mi cijelo vrijeme radimo po zakonu i naputstvu županije i cijelo vrijeme plaćamo koncesiju. To godišnje iznosi oko 240 tisuća kuna", objašnjava Damir Josipović iz Nadzornog odbora PŠRD-a Ramova. 

Trebalo je odmah, a ne nakon 12 godina...

Lukom su počeli upravljati 1999. i dobili su dozvolu za sportsku lučicu koja istječe 2017.

"Općina Baška voda potencirala je izgradnju sportske luke za mještane i sve goste Krvavice. U međuvremenu, mimo bilo kakvoga dogovora sportska luka izgradila je nasip bez ikakve dozvole, bez papira lukobran, napravili su luku za gotovo 300 vezova, otvorili privrednu djelatnost", govori načelnik Općine Baška Voda. 

Iz županije poručuju da je pokrenut sudski postupak za stupanje u posjed ovrhom.

"Tek od ove godine 1. 1. izmjenama Pomorskog zakonika Lučka kapetanija i Ministarstvo mora dobili su ovlasti za pečaćenje nelegalnih objekata na pomorskom dobru, tako da su oni to pravo iskoristili samim tim izmjenama zakona. A Splitsko-dalmatinska županije pokrenula je sukladno zakonskim rokovima postupak sudski", rekao je Stipe Čogelja, pročelnik odjela za turizam i pomorstvo.  

Iz luke poručuju kako im nadležne institucije žele oduzeti luku koju su uredili. Čin pečaćenja kažu trebali su napraviti odmah po isteku koncesije, a ne nakon dugih 12 godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene