Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Devetnaesta sreća?

Nema dogovora o dodjeli državnog zemljišta, a ovaj su zakon dosad mijenjali već 18 puta: "Konfuzan je i potpuno nefunkcionalan!"

Prazna oranica
Prazna oranica DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vladimir Margeta Vladimir Margeta Foto: DNEVNIK.hr Prazna oranica Prazna oranica Foto: DNEVNIK.hr Polaznici predavanja Polaznici predavanja Foto: DNEVNIK.hr Marija Vučković Marija Vučković Foto: DNEVNIK.hr +7 Marina Bešić Đukarić Galerija 1/12 >>
Nema pomaka u pregovorima o izmjeni Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Proizvođači traže temeljite promjene, dok ministrica Vučković zagovara manje korekcije. Nova verzija zakona usvojena je prije dvije godine, no na terenu se pokazalo da ne funkcionira.

Četiri kutije pune zahtjeva za tisuću hektara državne zemlje. Općina Tovarnik u srijedu zaključuje natječaj za višegodišnji zakup. Načelnica Ruža Veselčić Šijaković nada se da će biti dovoljno zemlje za sve one koji se žele baviti poljoprivredom, a potvrdila je i da su dobili oko 190 predanih dokumentacija.

Pročitajte i ovo Poljoprivredno zemljište - 4 Otkucava sat Inflacija cijena poljoprivrednog zemljišta, a uskoro u utrku ulaze i stranci: "To su ljudi s ozbiljnim kapitalom" Marija Vučković ZA DNEVNIK NOVE TV Ministrica otkrila što su pokazali prvi nalazi: ''Cijene već nadziremo, činit ćemo to još detaljnije i dokad god bude trebalo''

Površine su ograničene kako bi svatko dobio barem nešto. Ratar Tomislav Ferinac nada se zakupu od 10 hektara. "Srećom, za nas mlade bit će nove slobodne zemlje, ali da je nije bilo, od nas mladih nitko ne bi dobio jer stočar ima prednost, kao i dosadašnji posjednik", kaže.

Mladi negoduju jer su treći po redu. Ratari strahuju od stočara, a stočari od ograničenih površina, zbog čega neće dobiti hektare koje im jamči zakon. Zakon je sukobio sve strane. "Mi smo o tome žustro raspravljali, stav Hrvatske poljoprivredne komore je nepromjenjiv. Čvrsta smo stava da posjednici koji ispunjavaju sve ove uvjete koje trebaju, tu ostanu", kazao je Matija Brlošić iz Komore.

Ministrica poljoprivrede ustraje na zakonu i ne popušta

Ne popušta ni ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Kaže da od zakona ne odustaje jer su ga najavili u strategiji pred izbore. Dodaje da ne odustaju ni od mladih, ni od strateških OPG-a, ni od strateškog značaja, najranjivijeg i sigurnosno najvažnijeg sektora stočarstva. No na vidiku je jednostavno rješenje koje, ni manje ni više, stiže iz studentske klupe.

"Zakon pod hitno treba određene promjene koje će omogućiti da oni koji se stvarno bave poljoprivredom i zapošljavanjem dođu do zemlje, a oni poljoprivredni proizvođači kojima je, nažalost, poticaj veći od pola ukupnog prihoda nikad više nemaju pravo prijaviti se", jasan je student agronomije i poljoprivrednik Filip Puškarić.

Kvalitetniji zakon traži se u njegovoj devetnaestoj verziji. Zasad bez pomaka. Profesor Agrobiotehničkih znanosti i predsjednik udruge OPG Život Vladimir Margeta žestoki je kritičar dosadašnje politike prema državnoj zemlji. Ipak, predlaže rješenja za ovaj problem.

Ovo je već 19. izmjena zakona

Margeta objašnjava da izmjene zakona u pripremi zasigurno neće riješiti sve ono što se nije uspjelo riješiti posljednjih tridesetak godina. Dodaje kako je riječ o već devetnaestoj izmjeni te kako je jasno da je situacija na terenu konfuzna.

"Podržavamo odluku ministrice da ide u zamjenu zakona koji je dosad bio dvije godine potpuno nefunkcionalan i nije napravio ništa. No smatramo da se radi o temeljnim nedostacima zakona, a ne o kozmetičkima, kako je to nekoliko puta ponovila ministrica", dodaje.

Inzistira i na tome da izmjene koje se donesu nisu ono što oni smatraju rješenjem najvažnijeg resursa poljoprivrede – poljoprivrednog zemljišta.

Margeta govori da zemlju treba dati vlasnicima jer je Hrvatska jedina u Europskoj uniji s državnom poljoprivrednom zemljom.

"To je jedan relikt iz prošlosti, pokazalo se da je to jedan kamen oko vrata naše poljoprivrede, i dok ne riješimo to pitanje, uz ostale korjenite promjene, nećemo ništa riješiti", zaključio je.

Dodaje kako sve polazi od zemlje jer je ona osnovni resurs za poljoprivrednu proizvodnju. "Ako nemate sređeno pitanje vlasništva, onda ne možete očekivati da će se u tu zemlju ulagati i da će se iz nje izvući ono što najviše trebamo, a to je proizvodnja hrane i poljoprivreda", tvrdi Margeta.

Hoće li ministrica popustiti?

"Nema tu nikakvog popuštanja, mislim da je pitanje poljoprivrednog zemljišta nacionalni interes i da tu treba pravi nadstranački i nadnacionalni konsenzus kod zakona", uvjerava Margeta.

Za kraj je tek dodao kako očekuje da kod ministrice Marije Vučković proradi glas razuma i da svi shvate koliko nam je pitanje državnog poljoprivrednog zemljišta važno te da je to pitanje koje treba riješiti "jednom za svagda".

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene