Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bagatelna prodaja stoljetnih maslina

Država nije zaštitila stoljetne masline: Prodaju se strancima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poželite li stoljetnu maslinu u svom dvorištu ili uz bazen, možete je kupiti za 10 tisuća kuna i to potpuno legalno. Država nije zaštitila ovaj svjetski spomenik prirode i time je omogućila uništavanje jednog od najvećih i najstarijih maslinika na svijetu.

Gotovo 80 tisuća stoljetnih maslina raste u Lunu na otoku Pagu. Pretpostavlja se da je među njima stotinjak primjeraka starijih od tisuću i petsto godina. Stoljetni maslinik uništen za nekoliko sati. Vlasnik je 4 stabla neprocjenjive vrijednosti navodno prodao po bagatelnoj cijeni desetak tisuća kuna po komadu. Gdje su odvezene još nije poznato.

Pročitajte i ovo Fortenova grupa Belje, Pik, Vupik i drugi Fortenova ispituje interes za prodaju važnog poslovnog područja: Bitno im je očuvati zaposlenost i tradiciju Ilustracija Jačanje sigurnosti Amerika odobrila prodaju još osam helikoptera Black Hawk Hrvatskoj

'Mještanin, kada su masline odlazile sa kamionom iz Luna na labudici, je rekao: 'To izgleda ko da je mrtvac umro u mjestu, a odvoze ga negdje na tuđe groblje zakopat'', kaže Želimir Badurina iz Udruge lunjskih maslinara. Mještani su odlučni zaustaviti devastaciju najvećeg i najstarijeg maslinika na Jadranu. Gotovo 80 tisuća stabala prostire se na 400 hektara najsjevernije točke otoka Paga.

Najdugovječniji primjerci rasli i prije dolaska Hrvata

Najdugovječniji primjerci divlje masline ovdje su rasli još prije dolaska Hrvata. 'Ona je otpratila brojne generacije Hrvata do danas. Ne dao Bog da mi budemo generacija koja će nju otpratit', smatra Đani Benčić s zagrebačkog Agronomskog fakulteta.

Ministarstvo kulture predugo je zanemarivalo ove starice. Državni zavod za zaštitu prirode užurbano priprema dokumente potrebne za zaštitu. 'Mi možemo odraditi taj posao kroz, recimo, 6 mjeseci do godine dana', uvjeren je Davorin Marković iz Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Ovce, suhozid i tisućljetne masline kulturno su dobro ne samo Hrvatske, već i cijeloga svijeta. Ovakvi maslinici nalaze se na još samo dvije lokacije u svijetu. U njihovim plodovima nikad ne bismo uživali da si ih i naši preci prodavali za šaku zlata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene