Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"posao bi išao lakše"

Počinju tečajevi hrvatskog za strane radnike: "Moram naučiti jezik kako bih se družio i sprijateljio"

Aktualno Galerija Tečajevi za strane radnike - 1 Tečajevi za strane radnike - 1 Foto: DNEVNIK.hr Tečajevi za strane radnike - 2 Tečajevi za strane radnike - 2 Foto: DNEVNIK.hr Tečajevi za strane radnike - 3 Tečajevi za strane radnike - 3 Foto: DNEVNIK.hr Tečajevi za strane radnike - 4 Tečajevi za strane radnike - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Jana Radić, voditeljica Odjela za promicanje ljudskih prava i civilno društvo Galerija 1/7 >>
Država će stranim radnicima platiti tečaj hrvatskog jezika, a njih je organizirao i Grad Zagreb.

Hari Possar iz Indije već dvije godine živi u Hrvatskoj, a hrvatski jezik počeo je učiti nakon što se prijavio na besplatan tečaj humanitarne udruge.

"Većina ljudi, pogotovo oni koji imaju oko 50 godina, da bih komunicirao s njima, moram naučiti hrvatski kako bih se družio i sprijateljio s njima", rekao je.

Yugi iz Nepala zna tek nekoliko riječi jer je tu oko dva mjeseca.

"Hrvati jako poštuju svoj jezik. Zato želim naučiti hrvatski i kada bismo na hrvatskom razgovarali s Hrvatima, posao bi išao lakše", napomenuo je.

Pročitajte i ovo Paula Klaić Saulačić i Vice Oršulić Za Dnevnik Nove TV Šef uprave HEP-a o tragediji u hidroelektrani: "Ovo je dan dubokog pijeteta za sve nas"

Za strane radnike u Zagrebu za dva mjeseca počinju besplatni tečajevi, a u početku će na njih ići oko 500 ljudi.

"Osigurano je 150 tisuća eura za tečaj hrvatskog jezika. Integracija može biti zahtjevna, ali mislim da na kraju ima koristi i za jedne i za druge", objasnila je Jana Radić, voditeljica Odjela za promicanje ljudskih prava i civilno društvo.

Pročitajte i ovo Prijetnje Bernardu Kaiću - 3 Reagirao i Vili Beroš "Dao Bog da te sutra gledamo kako crkavaš": Poznati epidemiolog u strahu za svoj život

U sve se uključuje i država. Strani radnici koji imaju radnu dozvolu na tri godine moći će dobiti vaučere od 500 eura za tečaj hrvatskog jezika.

"Vjerujemo da će u početku interes biti oko 10 do 15 tisuća korisnika maksimalno kroz godinu-dvije, posebno jer će oni automatski dulje ostati u Hrvatskoj. Tečajevi će sigurno početi u prvom kvartalu", rekao je Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada.

U sve će se uključiti i civilne udruge

Tečajevi će se organizirati i na Pučkom učilištu u Zagrebu, osiguran je novac iz proračuna Grada Zagreba, a uključit će se i civilne udruge, humanitarne udruge, pa tako i Isusovačka služba za izbjeglice.

Pročitajte i ovo Liječnici spremaju štrajk - 1 Problema je mnogo Liječnici prijete štrajkom, ministar odlučan: "Ja se ne bojim" - ponudio i rješenje za robovlasničke ugovore

S Anom Marčinko, voditeljicom njihova ureda, razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

"Mi smo vrlo radosni zbog odluke Grada Zagreba i nadamo se da će je slijediti i drugi gradovi i jedinice lokalne samouprava", rekla je Marčinko.

"Nama dolazi desetak stranih radnika, a bilo bi ih puno više da im možemo osigurati tečaj. Naime, tečajevi ovise isključivo o volonterima koji su spremni odvojiti svoje vrijeme da bi druge učili hrvatski", dodala je.

Cijeli razgovor možete pogledati u videu u nastavku.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene