Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski predsjednik Janez Drnovšek izjavio je da ništa ne zna o navodnom prisluškivanju telefonskih razgovora hrvatskog premijera Ive Sanadera i sadašnjeg slovenskog premijera Janeza Janše u 2004. godini, kad je Janša bio oporbeni čelnik.


'Sam o tome ne znam ništa i stvar ne mogu komentirati, osim da sam vrlo iznenađen', rekao je Drnovšek.

Vezani članci Slika nije dostupna Afera prisluškivanje: Ispitan bivši premijer Rop Slika nije dostupna SOVA prisluškivala niz priključaka u Hrvatskoj

Na pitanje je li ga je Rop 2004. godine obavijestio o navodnom prisluškivanju hrvatskog predsjednika vlade i tadašnjeg oporbenog čelnika Janše, Drnovšek je rekao da o tome ne zna ništa i da je u vrijeme kad je sam vodio vladu svim direktorima obavještajne agencije izričito zabranjivao prisluškivanje.

'Afera SOVA ne koristi nikome, nego je štetna za sve aktere i za državu', rekao je Drnovšek.

Drnovšek nije želio komentirati nagađanja da bi oporba zbog afere mogla tražiti glasovanje o povjerenju Janšinoj vladi.

'Ne želim nagađati hoće li vlada izdržati do kraja mandata', izjavio je Drnovšek. 

>> Sanader: Ropova izjava je antologijska glupost

>> Rop: SOVA nije dobila nalog za prisluškivanje Sanadera 

>> Sanader: Vjerojatno nisu prisluškivali mene

Premijerski položaj i mjesto predsjednika liberalnih demokrata Drnovšek je 2002. godine prepustio Ropu koji je izbore 2004. godine izgubio, a sada je zastupnik u parlamentu i član Socijalnih demokrata Boruta Pahora.

Iznenađujući novinski napisi i izjave Ropa o navodnom prisluškivanju u Sloveniji su epizoda u medijsko-političkoj aferi oko obavještajne agencije SOVA koja je počela prije više mjeseci nakon što je Janšina vlada osnovala posebnu skupinu za otkrivanje navodnih nepravilnosti u radu agencije u vrijeme kad ju je vodio Iztok Podbregar, sada savjetnik za sigurnost u Drnovšekovu uredu.

Podbregar je i sam pod istragom kao moguće 'duboko grlo' koje je novinarima otkrivalo neke informacije o tajnim operacijama SOVA-e i oko korištenja tzv. 'crnog fonda' agencije.

Parlamentarno povjerenstvo za nadzor tajnih službi sljedećeg bi tjedna prema najavama trebala ispitati i Podbregara kako bi se ustvrdilo što je točno u Ropovim izjavama da je kao predsednik vlade pred izbore 2004. godine dobivao od tajnih službi usmena izvješća o tome kad će se dogoditi incidenti u Piranskom zaljevu o čemu su se, po Ropovim riječima, dogovarali premijer Ivo Sanader i Janez Janša kako bi ojačali Janšinu predizbornu kampanju.

Te su izjave odbacili kao apsurdne i premijer Sanader i premijer Janša, a Hrvatska je zbog Ropovih izjava diplomatskom notom zatražila objašnjenje.