Dragan Čović (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL)
Dragan Čović (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL)

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović susreo se u Zagrebu s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem, predsjednikom Sabora RH Goranom Jandrokovićem i ministricom vanjskih poslova i potpredsjednicom Vlade Marijom Pejčinović Burić.


Kako je priopćeno iz Čovićeva ureda tema razgovora bili su odnosi između dviju zemalja, političke prilike u Bosni i Hercegovini nakon općih izbora i perspektive njenog euro-atlantskog puta.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Državni vrh čestitao bladan Roš Hašanu: ''Želim da vam ovaj blagdan donese život ispunjen zdravljem i mirom'' Zoran Milanović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Milanović o predsjednici: "Nema karaktera i sramoti nas po svijetu. Ne pjevam po skupovima jer nemam glasa"

''Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministrica vanjskih poslova i potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović Burić i predsjednik Sabora RH Goran Jandroković čestitali su na povijesnom rezultatu grupacije stranaka predvođenih Hrvatskim narodnim saborom na čelu s predsjednikom dr. Draganom Čovićem'', stoji u priopćenju. Predsjednica se suzdržala od čestitanja jer, kako objašnjavaju na Pantovčaku, šefica države ne komentira stranačke rezultate kao nestranačka osoba.

U priopćenju se navodi da sjenu na izborni proces stavlja činjenica da su još jednom svjesno iskorištene neustavne odredbe izbornog zakona protiv suverenog prava hrvatskog naroda na slobodan politički izbor.

''Svi su sugovornici jednoglasno utvrdili kako su izmjene izbornog zakona, a sukladno odluci Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, od ključnog značaja za demokratsku stabilnost u narednome razdoblju. One moraju osigurati autonoman izbor, ravnopravno i legitimno predstavljanje i Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Republika Hrvatska će nastaviti pružati bezrezervnu potporu legitimnim zahtjevima hrvatskog naroda za jednakopravnošću u kontekstu izmjena izbornog zakona, ali i prava na potpuno političko sudjelovanje i suodlučivanje na svim razinama vlasti u BiH kako je definirano ustavom i njegovim temeljnim principima'', zaključuje se u priopćenju hrvatskog člana Predsjedništva BiH.